Energie besparen en er toch warmpjes bijzitten? Zo doe je dat
Het is je vast wel opgevallen: de energieprijzen rijzen de pan uit. Maar de winter is gelukkig voorbij. Dat scheelt. Dat scheelt héél veel zelfs. Waar we in de winter nog flink moesten stoken om het warm te krijgen, stijgen de temperaturen nu vanzelf. En daarmee mogen we in onze handjes klappen en gaat energie besparen vanzelf. Gas is namelijk duurder dan ooit. Ja dat lees je goed. We betalen ons scheel aan energie, en wie in januari een energiecontract afsloot, was zelfs 86% duurder uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Wat kun je zelf doen nu zowel de elektriciteits- als de gasprijzen met honderden euro’s zijn gestegen?
De komende maanden zal het nog wel meevallen, de lentezon zal zich steeds vaker laten zien en in de zomer is zelfs een trui of jas niet meer nodig. Toch krijgen we mogelijk nog koudere dagen en wie wil besparen, heeft dat zelf in de hand.
Verbruik speelt een belangrijke rol
Niet alleen de prijsstijging is van invloed op je uiteindelijke energierekening, ook je verbruik speelt een belangrijke rol. Hoe meer energie je verbruikt, hoe hoger het bedrag onderaan de streep. Het is dus zaak dat je jouw energieverbruik onder de loep neemt. Daarbij kun je kijken naar simpele oplossingen zoals: waar en wanneer zet je de verwarming aan, tot gecompliceerde oplossingen: hoe is je huis geïsoleerd? Oude, vrijstaande woningen verbruiken vaak meer energie dan nieuwbouw woningen. En wanneer je de verwarming vroeg in de ochtend heel hoog zet, moet de cv-ketel harder werken om het hele huis te verwarmen. Wij delen een aantal tips om er zo goedkoop mogelijk warmpjes bij te zitten.
Begin de dag zuinig
Vroeg in de ochtend is het buiten erg koud, wanneer je de verwarming meteen op volle toeren laat draaien, dan moet de cv-ketel hard werken om het hele huis op te warmen. Laat de ketel daarom langzaam opstarten en begin de dag met een lagere temperatuur. Wil je het in huis sneller warm hebben? Dan is een radiator ventilator een uitkomst, hiermee versnel je het opwarmen en voelt het huis eerder warm aan.
Verwarming boven aan of uit
Het scheelt veel of de verwarming boven aan of uit staat. Gedurende de dag breng je waarschijnlijk het merendeel van de tijd door in de woonkamer of keuken. Deze ruimtes moeten warm zijn, maar de plekken waar je toch niet bent, bijvoorbeeld een slaapkamer, hoeven op dat moment niet verwarmd te worden. Ook de vloerverwarming in de badkamer hoeft niet de hele dag aan te staan. Een slimme thermostaat kan hierbij helpen.
Investeren in je huis
Het aanschaffen van een slimme thermostaat helpt je om energie te besparen maar er zijn meerdere oplossingen voor een warmer huis. Blokkeer kou door je huis beter te isoleren. Dit kun je groots aanpakken door bijvoorbeeld de muren te isoleren of door enkel glas te vervangen. Je kunt ook beginnen met het gebruik van tochtwerking om kieren bij ramen en deuren te dichten. Ook helpt het om gordijnen op te hangen. Dit is heel eenvoudig en het houdt de kou buiten. Heb je het nog koud? Een dekentje op de bank, warme thee en een extra trui doen wonderen!
Een stijlvolle coupe voor je moeder? Met de Dyson Corrale stijltang kan het iedere dag.