Een hevige discussie over papieren zakdoeken

Stel dat je zo verantwoord mogelijk wilt leven en iets terug wilt geven aan de wereld om je heen. Dat is waar wij mee bezig zijn. Zoveel mogelijk. We kopen tweedehandsjes of hullen ons in Stella McCartney, eten biologisch en zijn flink aan het consuminderen. Maar bij nadere inspectie blijk ik toch niet zo best bezig te zijn. Want ik snuit mijn neus in papieren zakdoeken en dat is – excusez le mot – verfoeilijk.

Terwijl mijn loopneus blijft stromen, krijg ik een lesje van mijn liefste collega aan de overkant. Dat ik mijn neus in een papieren zakdoek snuit is echt horror. Vooral de exemplaren met balsem zijn not done. Maar wat moet ik dan? Mijn neus is schraal en deze zakdoeken zijn bonafide. De enige optie dus. Alleen is het de minst groene oplossing voor een fikse verkoudheid, en het helpt natuurlijk niet dat ik er ook nog eens flink wat verslijt. Er zijn cijfers dat we om en nabij twaalfhonderd keer per jaar onze neus snuiten, en daar hebben we ruim achthonderd zakdoeken voor nodig die linea direct bij het afval belanden. Maar wat moeten we dan? Stoffen zakdoeken? Gadver! Dat doet me denken aan oude mannen die om het uur een dikke fluim in hun zakdoek spugen. Dat ga ik écht niet doen. En denk eens na: stoffen zakdoeken moeten gewassen worden. Ook dat kost energie. Tenzij je je zakdoek niet wast, of zelden, maar dat is voor mij geen optie.

Interview: Enfait zit aan tafel met Mariah van Yoni.

Papieren zakdoeken zijn hygiënischer, maar nog steeds niet duurzaam. Om zo’n pak zakdoeken zit namelijk onnodig veel plastic. En alle pakjes samen zitten weer verpakt in een groter stuk plastic. Ai. Toch zijn er papieren zakdoeken die een heel eind op weg zijn om duurzaam te worden. Dit zijn zakdoeken met het FSC label, gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Je kunt ze recyclen en ze komen vaak ook in een papieren doos die je ook weer kunt recyclen. Dus de volgende keer snuit ik mijn neus in een eerlijke zakdoek. Want het is onzin om wattenschijfjes te vermijden, dure Yoni tampons te kopen en ondertussen wel bergen zakdoeken te verslijten.