Dus zelfs die cactus blijft bij jou niet leven?
Niet iedereen is gezegend met tien groene vingers. De meeste van ons hebben moeite met het verzorgen én in leven houden van kamerplanten. Met de cactus trend verdween dit probleem als sneeuw voor de zon. Of toch niet? Want verrek, begint jouw cactus nu te rotten?
Het zal toch niet waar zijn? Voor jou is een cactus vanzelfsprekend de beste oplossing voor meer groen in jouw interieur. Ze zeggen namelijk dat deze stekelige vriend onverwoestbaar is. Dat klopt ook wel, want cactussen stellen weinig eisen aan hun leefomgeving. Alleen bij jou overleven ze het, hoe gênant ook, niet. Lees daarom dit artikel want dan gebeurt het je niet nog een keer.
Als de basis maar goed is
Iedere plant heeft een pot nodig en voor de cactus mag deze niet te klein of te groot zijn. In een te kleine pot verstikken de wortels waardoor hij afsterft. Met een te grote pot loop je het risico dat hij teveel water krijgt. Omdat je een cactus het beste van onderen water kunt geven, moeten er gaten onder in de pot zitten. Ook de bodem is belangrijk. Gewone potgrond is niet geschikt omdat deze vaak teveel water vasthoudt. Er is speciale aarde voor cactussen te koop, deze aarde is losser en luchtiger. Vraag ernaar bij het tuincentrum!
Aangename leefomgeving
Cactussen houden van licht, vooral in de zomer! Zet hem niet vol in de zon want teveel is nooit goed. Als de cactus bij een raam staat is het verstandig om hem zo nu en dan rond te draaien. Kamertemperatuur is prima, want cactussen kunnen tegen hitte en (een beetje) vorst, in de woestijn kan het ’s nachts ook vriezen!
De doodsoorzaak
Teveel water is doodsoorzaak nummer één. Zorg ervoor dat je een cactus nooit teveel water geeft! Het is moeilijk te bepalen hoeveel water er nodig is, maar let erop dat de aarde nooit vochtig mag zijn. Geef de cactus daarom water via de onderkant van de pot. Daarvoor heb je speciale (plastic) bakjes die je onder de pot zet. Door de gaten in de pot drinken de wortels het water op. Regenwater is het beste om te geven. In de zomer (bloeiperiode) wil de cactus meer water dan in de winter (rustperiode). Als het echt warm is mag je eens per week een beetje water geven, in de winter is 1 keer per maand meer dan genoeg.
Weggooien of nieuw leven inblazen?
Een dode cactus is niet het einde! Is jouw cactus donker van kleur? Grote kans dat hij teveel water heeft gehad of dat hij in verkeerde grond staat. Niet getreurd, er is een kans dat jouw cactus deze catastrofe overleefd. De oplossing is: het opkweken uit stekken. Hiervoor moet je een gedeelte van de cactus afsnijden en opnieuw in de aarde plaatsen. Er zullen vanzelf nieuwe wortels komen en jouw cactus is herboren! De beste periode om dit te doen is in de lente, nu dus! Met deze kennis kan het bijna niet meer mis gaan, denken wij.
Lees ook: 5 kamerplanten die je moet kennen
Volg ons ook op Instagram!