Deze 20 ingrediënten zouden standaard in je keuken moeten liggen

Wij hebben onderzocht welke twintig (gezonde) ingrediënten standaard in jouw keuken moeten liggen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe gezonde favoriet of geen idee hebt welke ingrediënten er dus standaard op jouw boodschappenlijstje moeten staan, lees dan vooral verder!

Lees ook: Je maaltijden plannen én klaarmaken? Zó doe je dat!

1. Ongezouten amandelen:
Ideaal als je zin hebt in een lekkere, gezonde snack. Amandelen geven je snel een vol gevoel en daarnaast kun je ze ook goed in salades gebruiken.

2. Griekse yoghurt (2% vet):
Dé perfecte middenweg wat betreft yoghurt is Griekse yoghurt waar 2% vet inzit. Wanneer er namelijk teveel vet in yoghurt zit, is het niet meer gezond voor je en heeft de yoghurt een vette smaak (niet bepaald lekker). Daarentegen heeft yoghurt waar 0% vet inzit meestal een vlakke smaak (wat ook niet lekker is). Daarom is Griekse yoghurt met 2% vet de ideale oplossing. Daarnaast kun je Griekse yoghurt ook prima gebruiken om sladressing of een gezonde dipsaus van te maken. Tip: voeg voor de dipsaus stukjes geraspte komkommer en wat verse kruiden aan de yoghurt toe.

3. Eieren:
Eieren zitten (hoe kan het ook anders) vol met eiwitten/proteïnen. Kook daarom (aan het begin van de week) een paar eieren en bewaar die in de koelkast. Zo heb je altijd een snelle, gezonde snack klaarliggen die boordevol proteïnen zit. Ook zijn eiren ideale pre-workout snacks of heerlijk om te eten als je klaar bent met sporten (ze zorgen namelijk voor het herstel van je spieren).

4. ‘Baby’ groenten:
Denk bijvoorbeeld aan ‘little gem’. Je kunt de baby versies van groenten prima in in salades en smoothies gebruiken. Het fijne aan baby groenten is dat ze verder geen bereiding nodig hebben voordat je ze aan je eten toevoegt.

5. Bonen in blik:
Het fijne aan bonen in blik is dat ze goedkoop zijn en met veel gerechten kunnen worden gecombineerd. Voeg bijvoorbeeld bonen toe aan salades, soepen of stoofschotels en je hebt een heerlijke voedzame maaltijd.

6. Volkoren granen:
Het maakt niet uit in welke vorm je volkoren granen binnenkrijgt (bruine rijst, spelt, tarwe bessen, boekweit, quinoa), zolang je maar zorgt dát je ze binnenkrijgt. Je kunt voor de afwisseling ook een keer gierst gebruiken. Gierst is een glutenvrije volkoren graan die je tot vlokken kunt verwerken of als meel kunt gebruiken (griesmeel). Daarnaast kun je gierst gebruiken om (glutenvrije) popcorn van te maken!

7. Gedroogde shiitake:
Shiitakes zijn champignons die je bij vrijwel alle gerechten kunt eten. Door de sterke smaak toveren ze gewone soepen, groentemixen en bouillons om in gezonde, smaakvolle gerechten.

8. Karnemelk:
Karnemelk is ideaal voor mensen die niet van de dikke structuur van yoghurt, maar wél van probiotica (levende bacteriën die onder andere in yoghurt voorkomen) houden. Karnemelk heeft een laag vetpercentage en is multi-inzetbaar in de keuken. Je kunt het bijvoorbeeld aan smoothies toevoegen of gebruiken om sladressing van te maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de melk plain te drinken.

9. Citroen:
Ook citroen is multi-inzetbaar en daardoor onmisbaar in de keuken. Zo is het bijvoorbeeld heerlijk om een beetje citroensap over geroosterde groeten (vooral aardappels) te doen en kan een geraspte citroenschil aan vrijwel elk gerecht worden toegevoegd voor een frisse smaak.

10. Chia zaad:
Chia zaadjes kun je onbewerkt of gepoft eten. Het grote voordeel van Chia zaad is dat ze boordevol vezels en omega-3 zitten en makkelijk aan verschillende gerechten kunnen toegevoegd!

11. Volkorenbloem:
Volkorenbloem is zeker iets wat je in huis moet halen als je een echte ‘bak fan’ bent. Let er wel op dat wanneer je volkorenbloem gebruikt, de structuur minder verfijnd is dan de structuur van gewone bloem en dat de bloem daardoor minder vloeistof nodig heeft.

12. Parmezaanse kaas (met korst):
Parmezaanse kaas heeft enorm veel smaak en bevat weinig calorieën. Dat is precies waarom het zo’n fantastisch product is! Wanneer je de kaas raspt (schaaft), heb je een maar weinig nodig om een grote smaakexplosie te krijgen. Tip: laat, voor een extra boost aan je soep, kun je de korst in de soep doen en vervolgens laten intrekken.

13. Appelazijn:
Appelazijn is goed te gebruiken voor gerechten die een klein beetje ‘verfrissing’ kunnen gebruiken. Daarnaast doet een scheutje appelazijn het bijzonder goed in stoofschotels.

14. Hete sauzen:
Je kunt er geen genoeg van hebben! Het fijne aan hete saus is dat je er maar een klein beetje van nodig hebt (je doet dus erg lang met een flesje), maar een enorme smaak aan je eten toevoegt.

15. Gemalen rode peper vlokken:
Gemalen rode peper vlokken zijn goed te gebruiken bij gerechten die een kleine spicy touch up kunnen gebruiken.

16. Geroosterde kruiden:
Gebruik enkele kruiden, zoals koriander of curry poeder, door je gerechten om een extra smaak aan je eten toe te voegen. Tip: besprenkel gestoofd vlees of geroosterde groenten met gestoofde kruiden voordat je het eten opdient voor een extra bite.

17. Ahornsiroop:
Gebruik ahornsiroop wanneer je een klein zoetje aan je eten wilt toevoegen, maar let erop dat je het niet als suikervervanger voor gewone (bak)recepten gaat gebruiken.

18. Olijfolie:
Normale olijfolie zit bomvol enkelvoudige onverzadigde vetten. Daarnaast geeft olijfolie een zachte smaak aan je gerechten.

19. Kokosolie:
Kokosolie is fantastisch om bijvoorbeeld garnalen in de bakken. Let er wel op dat je niet teveel kokosolie gebruikt, want kokosolie zit vol met verzadigde vetten.

20. Avocado:
Ook de avocado zit bomvol gezonde (natuurlijke) vetten. Eet ‘m gewoon uit de schil met een lepel of laat de avocado net iets te lang rijpen en smeer het op je brood in plaats van boter.

Lees ook: Enfait test: 3 x de maaltijdbox

Foto’s via