Column Robin: De kracht van verandering ligt bij jezelf

We leven in een wereld waar constant alles verandert. Van een nieuw koffietentje op de hoek, naar een land dat uit de EU stapt, naar hele diersoorten die uitsterven. Verandering is bijna niet meer bij te houden. En toch hebben wij individueel het gevoel dat wij nul invloed hebben op verandering. Maar is dat ook zo?

Mijn leven verandert constant. Net zoals jouw leven. De ene dag wat drastischer dan de andere, maar er verandert altijd wel iets. Misschien is het je smaak, of misschien zijn het je idealen. Wat het ook is, vandaag is er iets verandert ten opzichten van gisteren. Al is het alleen maar dat je misschien gisteren geen zin had om te werken en het vandaag wellicht iets minder erg vindt. Alles is constant in beweging en daardoor is elke dag weer anders.

Ook dingen om ons heen veranderen constant. Dingen waar je zelf misschien niet direct invloed op hebt. Een natuurramp of een presidentsverkiezing bijvoorbeeld. Zaken die een erg hoog te-ver-van-mijn-bed-show gehalte hebben. Ook die dingen zijn constant in beweging en ook die dingen zijn elke dag weer anders.

Ja maar Robin, dat is toch heel logisch? Ja jawel… Maar waarom is verandering toch zo’n tegenstrijdig principe? We horen vaak dat verandering goed is, maar toch zijn we vaak juist heel bang om verandering toe te passen. Al is het alleen maar omdat we niet geloven dat wij, als individu, het verschil gaan maken om een klein dingetje te veranderen.

Dus mijn vraag die ik aan het universum stel; Waarom zou je veranderen?

Waarom zou ik veranderen als ik maar een mili procent ben in dit oneindige universum? Wat maakt het verschil als ik geen vlees en kaas meer eet en nooit meer winkel bij de Zara? Ga ik daarmee de wereld redden? Of me een beter mens voelen? En wat houdt een beter mens eigenlijk in?

Dit thema kwam ook ten sprake tijdens een etentje met vrienden gisteren. Vriendin C zei heel terecht; hoe kan ik als enkel mens het verschil maken. Wat hebben mijn keuzes voor consequenties op de rest van de wereld? Dat heeft me aan het denken gezet. Want waarop baseren wij onze keuzes eigenlijk. Is dat omdat we een tegenreactie verwachten? Of omdat we ergens in geloven en ergens achter staan en dat dat op zichzelf al genoeg is.

Persoonlijk probeer ik mijn leven zoveel mogelijk met balans in te richten. En denk ik dat de veranderingen die ik zelf teweeg breng in mijn eigen leven soms gunstig zijn voor een ander, maar vaak ook wel voor mezelf. En dat vind ik prima. Het is soms ook best oké om iets te doen voor iemand of iets anders. Of voor idealen. Uiteindelijk gaat het erom dat jij je prettig voelt bij elke verandering die je zelf teweeg brengt. En als dat inhoudt dat je bijvoorbeeld wel naar de Zara gaat, maar geen vlees meer eet, dan moet dat ook helemaal prima zijn.

Dus wat is nu eigenlijk mijn conclusie? Deze is niet zwart of wit maar hopelijk heb ik je een beetje aan het denken kunnen zetten over de veranderingen die jij in je leven maakt (of kunt maken) en wat het effect daarvan is Uiteindelijk begint elke verandering, hoe groot of hoe klein ook, bij jezelf.

Liefs,

Robin