Bewust badderen: kies voor duurzaamheid in de badkamer

De badkamer is een plek waar je tot rust komt. Het is een mini-spa in huis waar je intensief gebruik van maakt, maar ook de ruimte waar het meeste water verbruikt wordt. Daarnaast is de badkamer een grootverbruiker van energie. Daarom is het geen slecht plan om bewuster met energie- en waterverbruik in de badkamer om te gaan. Zo is de badkamer niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor het milieu.

Een duurzamere badkamer begint al bij het ontwerp. De badkamer is een plek waar het vochtig is en daarom moet er altijd aan ventilatie en het soort materialen gedacht worden. Ventilatie spreekt voor zich (zelfs een raam open zetten zorgt al voor ventilatie) maar de keuze voor materiaal in de badkamer is ingewikkelder. Toch is de keuze voor de juiste materialen belangrijk omdat je schimmels of lekkage wil voorkomen. In badkamers wordt veel gebruik gemaakt van glas en keramische tegels. Acryl is tegenwoordig ook een gedegen keuze want acryl is krasvast, veilig en goed te onderhouden. Tapijt wil je niet hebben in de badkamer en een houten vloer is ook geen puik plan. Een solid surface vloer is dan wel weer hufterproof en een goede keuze als je gaat voor duurzaamheid in de badkamer.

Schoonmaken van de badkamer

Iedere badkamer moet je goed schoon houden, bepaalde materialen zoals keramische tegels zijn hier erg geschikt voor. Natuursteen is prachtig maar moeilijker schoon te houden. Ook bubbelbaden en douchecabines zijn wat lastiger om goed te reinigen. Vaak heb je hier agressieve schoonmaakmiddelen voor nodig en dat is weer slecht voor het milieu. Deze heftige middelen tasten zelfs het kunststof van een bad of cabine aan waardoor deze minder lang mooi blijven. Tijdens het schoonmaken kun je het beste biologische en natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Deze zijn veilig en het tast de materialen minder snel aan.

Nog meer tips voor duurzaamheid in de badkamer

  • Je raad het al: minder lang douchen is een van de makkelijkste dingen die je kunt doen om water te besparen. Als iedereen een minuut korter onder de douche staat, zou je heel wat liters water kunnen besparen!
  • Gebruik duurzame verzorgingsproducten zoals die van Marie-Stella-Maris. Deze producten staan niet alleen heel puik op de beautyplank, Marie-Stella-Maris heeft ook een duidelijke missie: 5% van de omzet wordt gedoneerd om duurzame waterprojecten te realiseren op plekken waar het hard nodig is. Daarnaast heeft het merk handige refill verpakkingen.

marie stella maris

  • Biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten zijn ook beter voor het milieu.
  • Ooit gehoord van een grijswater systeem? Daarmee kun je douchewater hergebruiken voor het toilet.
  • Voorkom schimmels door vocht geen kans te geven. Ventileer na het douchen even wat langer (raam open of ventilator aan) tot de spiegel niet meer beslagen is.
  • Neem een waterbesparende douchekop en laat de kraan zo weinig mogelijk doorlopen. Het is heel verleidelijk om de kraan te laten lopen tijdens het in masseren van je shampoo of scheren maar echt handig is het niet.
  • Douche koud! Misschien even wennen, maar je bespaart niet alleen energie, het geeft je immuunsysteem ook een boost!

Lees ook: hoe kies je een badkamermeubel?