Hooggevoeligheid heeft impact op cosmetische ingrepen

Afgelopen zaterdag hoste Sietske van wiemooiwilzijn.nl een lunch met Bsure. Multidisciplinaire sprekers die zich inzetten voor het voorkomen van complicaties bij cosmetische ingrepen kwamen aan het woord. Dit ging over fillers, complicaties en de normalisering van cosmetische ingrepen in de maatschappij. Maar dus ook over hooggevoeligheid.

Er schijnt een link te zijn tussen hooggevoeligheid en het resultaat van cosmetische ingrepen.

Hooggevoeligheid en cosmetische ingrepen

Hoe dit zit? Dat legde een team van professionals aan ons uit. Anne-Mette Hermans, doet onderzoek naar de normalisatie en marketing op het gebied van cosmetische ingrepen.

Tom Decates is cosmetisch arts KNMG, gespecialiseerd in fillerbehandelingen en de bijwerkingen. Hij is onderzoeker aan het Erasmus MC en aan het AUMC waar hij onder andere werkte aan een onderzoek naar genetische aanleg voor een verhoogd risico op immuungerelateerde bijwerkingen door fillers. Ook houdt hij een complicatiespreekuur voor mensen waarbij fillers goed mis zijn gegaan. Hij zet zich samen met andere professionals in voor bewustwording en een veilige manier om fillers toe te passen.

Ook Dr. Frank Niessen, plastisch chirurg kwam aan het woord. Hij promoveerde op hypertrofische littekenvorming en wondgenezing met onderzoek naar lipofilling, kapselvorming en auto-immuun klachten. Hij is werkzaam in zijn eigen kliniek, Mittsu-institute, waar hij plastische chirurgie op een holistische manier benadert.

Wat mij opviel, is dat de voorlichting in de meeste klinieken gebrekkig is. Bijna niemand vertelt je dat het immuunsysteem kan aanslaan als je fillers of een ander lichaamsvreemd materiaal in het lichaam toepast. Dit komt omdat dit ook maar bij 1 tot 2 procent van alle mensen gebeurt. Dit is een erg klein percentage… maar de kans bestaat wel.

Het is uniek dat deze Nederlandse specialisten, in samenwerking met buitenlandse collega’s hier onderzoek naar doen. Op dit gebied pionieren ze en dat maakt ze niet altijd even populair. De meeste klinieken hebben namelijk één doel: zoveel mogelijk behandelingen verkopen. De keerzijde van deze behandelingen wordt daarom een beetje weggemoffeld.

Kennis is macht

Terwijl een volledige en eerlijke voorlichting, bij cosmetische ingrepen juist zó belangrijk is. Je sleutelt immers aan een gezond lichaam. Dan wil je toch weten wat de risico’s zijn? Ook al is de kans op een complicatie nog zo klein. Want de tijd terugdraaien, dat gaat helaas niet of lastig.

Inmiddels zijn artsen en onderzoekers zo ver dat ze weten dat het risico op ernstige complicaties na fillers, genetisch bepaald is. Dit komt omdat bij sommige mensen het afweersysteem extreem reageert op lichaamsvreemd materiaal, en dus ook op fillers. Deze worden door het lichaam afgestoten. Dit is wetenschappelijk bewezen.

Met deze kennis is het team van Bsure Medical aan de slag gegaan om een DNA test te ontwikkelen die kan laten zien of je een verhoogde kans hebt op complicaties. Wanneer de uitslag positief is, heb je 80 procent méér kans op complicaties dan andere personen. Er wordt in dit geval afgeraden om een behandeling te ondergaan.

Er zijn genoeg andere alternatieven waarbij er geen lichaamsvreemd materiaal gebruikt wordt, en het immuunsysteem dus niet aan slaat. De test is vrij prijzig, maar je hoeft hem maar een keer te doen. In dit geval zeggen wij: kennis is macht en je voorkomt er een hoop ellende mee.

Over hoogsensitiviteit en cosmetische behandelingen

Tijdens de presentatie van Dr. Frank Niessen, benadrukte hij ook dat hij een nog een andere overeenkomst zag tussen mannen, maar voornamelijk vrouwen, met complicaties. Wat hij opmerkte is dat veel mensen met klachten hoogsensitief zijn en zich herkent in HSP kenmerken. Een aantal van deze kenmerken zijn:

-Snel moe
-Veel piekeren en zorgen maken
-Gevoelig voor cafeïne, alcohol en bijvoorbeeld lactose of gluten
-Erg empatisch
-Groot inlevingsvermogen
-Vermijdingsdrang
-Diepgaande verwerking van informatie
-Nemen veel details waar
-Onbegrepen voelen
-Gevoelig voor geluiden, geuren en licht
-Emoties van anderen aanvoelen
Pleasen

Hoogsenstitieve personen staan extra open voor prikkels en hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Daardoor zijn ze ook gevoeliger voor pijnprikkels of prikkels van medicijnen of andere medische handelingen.

In zijn kliniek raadt Niessen bepaalde cosmetische ingrepen, zoals fillers, dan ook af als er sprake is van hoogsensitiviteit.

Wat ook naar voren kwam was dat HSP personen veel meer druk voelen om te voldoen aan een schoonheidsideaal. Prikkels van buitenaf, dus ook social media, komen intenser binnen. Als je weet dat je hoogsensitief bent, is het belangrijk om bij je eigen energie te blijven en om je niet te verliezen in schoonheidsmaterialen uit de media en maatschappij.