5 dingen die je moet weten als je een borstvergroting overweegt

Borstvergrotingen zijn populair. Ieder jaar gaan er meer vrouwen op onderzoek uit naar de mogelijkheden voor zo’n ingreep. Het is ook geen taboe meer en er wordt soms zelfs té makkelijk over gedaan. Zo willen vrouwen een dag na de operatie alweer aan het werk en zijn ze verbaasd als de prothese dan niet meer zo goed zit. Sommige dingen moet je gewoon weten voordat je aan je lichaam laat sleutelen. Hier een paar belangrijke zaken:

1. Je eerste borstvergroting is waarschijnlijk niet je laatste
Tegenwoordig roepen fabrikanten van implantaten dat je een levenslange garantie krijgt op de integriteit van het implantaat. Dit kan. Maar is dit zeker? Hoe lang onderzoeken ze dit al? Een mensenleven lang? In ieder geval moet je zélfs al kunnen je implantaten de rest van je leven blijven zitten, naar de plastisch chirurg om de boel te laten onderzoeken. Na ongeveer tien jaar is het een goed moment om de stand van borsten – eh zaken – te bekijken. Is er sprake van kapselvorming? Moeten ze daarom vervangen worden? Zijn ze van vorm verandert na zwangerschap of gewichtsverlies? Er zijn zoveel dingen die met je lichaam kunnen gebeuren. Wees er gewoon zuinig op en neem de tijd voor een controle.

2. Het kost meer dan tweeduizend euro
De prijzen van een borstvergroting verschillen enorm. Dit komt omdat een borstvergroting niet onder de verzekerde zorg valt en de prijs wordt dus door de markt bepaald. In Nederland koop je al een stel nieuwe tieten voor ongeveer tweeduizendvijfhonderd euro maar is goedkoop niet ook een beetje duurkoop? Hoe kan het dat iemand zó goedkoop een borstvergroting aanbiedt? Dat kan te maken hebben met de kwaliteit en veiligheid in de kliniek. Als je alles netjes en zorgvuldig wilt doen, heb je personeel nodig, dat kost geld. Ook de beste apparatuur, degelijke implantaten en een ervaren plastisch chirurg kosten meer dan een net afgestudeerde of nog erger: geschorste dokter. Bovendien moet je ook altijd naar eventuele verborgen kosten vragen. Zit er een sportbeha bij de prijs inbegrepen? Moet je betalen voor de narcose? En hoe zit het met het verblijf?

3. Neem minimaal één week vrij
Over het algemeen nemen de meeste mensen een week vrij van hun werk. 1) Je mag in de eerste week geen autorijden en 2) Het is onverstandig om tijdens het herstel meteen met je armen aan de slag te gaan. Onthoud dat je wel een operatie hebt gehad en dat jouw lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Ook al doet het geen pijn… de implantaten moeten samensmelten met het lichaam zodat ze op hun plek blijven zitten. Dit gaat beter als je het rustig aan doet. Als je implantaat onder de spier wordt geplaatst, ervaar je de eerste periode meer pijnklachten.

4. Je kunt zelf maar voor een deel je maat bepalen
Tijdens een consult met de plastisch chirurg kom je erachter dat niet alles kan. Jouw borsten worden zorgvuldig opgemeten en aan de hand van de metingen kun je een implantaat kiezen. Natuurlijk kun je kiezen tussen een subtiele of zichtbare vergroting maar het is niet verantwoord om een kleine borst in een keer op te vullen met 600cc. Ben je gek! Dan scheurt de huid en krijg je allemaal ellende… een goede plastisch chirurg zal je dan ook adviseren om een implantaat te kiezen wat bij jouw lichaam past. Of je dan kiest voor een natuurlijk of onnatuurlijk resultaat, dat is aan jou.

5. Lipofilling in plaats van een implantaat is niet bij iedereen mogelijk
Het klinkt zo mooi: eigen vet ergens weghalen om in de borsten te spuiten. Helaas werkt deze methode maar bij een enkeling in de praktijk. Het punt is: je moet ergens vet weghalen, van dit vet blijft maar een klein percentage ‘bruikbaar vet’ over en dit wordt vervolgens ingebracht. Dit nieuwe vet moet voorzien worden van zuurstof en dat is een proces dat het lichaam zelf moet regelen. Bij iedereen wordt een deel van het inspoten vet ook weer afgebroken. In principe moet je heel veel inspuiten om een zichtbaar resultaat te behalen.