5 dingen die je jezelf af moet vragen voordat je gaat trouwen

Het is de droom van velen, een jeugdroom die rond je dertigste zo ongeveer in vervulling moet gaan. Ja, want het moment is daar. We zijn volwassen, gesetteld of volop aan het daten. Ons leven draait om de man – zelfs voor mannenhaters -! Want ik ken veel vrouwen die liever alleen zijn, maar ondertussen de meeste mannen verslinden. Of vrouwen die zo afstandelijk zijn dat ze mannen afschrikken. Vervolgens vragen ze zich wél af waarom ze nog geen vent aan de haak hebben geslagen.

Natuurlijk ken ik ook genoeg vrouwen die never nooit het huwelijksbootje instappen. Al is het maar omdat manlief trouwen de grootste onzin vindt. Anderen vinden het gewoon domweg zonde van het geld en doen liever andere dingen. Maar voor degene die wél ooit eeuwige trouw willen beloven, denk er goed over na! Want het huwelijk is een commitment voor het leven. Uitzonderingen daargelaten.

Talking point: waarom we ons leven continue in twijfel trekken.

Waarom wil je trouwen?
Het is sowieso de jurk! Wit, kant met een blote rug. Of gaat het je om het feest? Een grote partij met alles erop en eraan? Voor één dag alle ogen op jou gericht. Wat de rede ook mag zijn, laat je niet alleen leiden door deze romantische fantasieën. Het ‘voor een dag prinses’ verhaal is leuk, maar niet dé rede om te trouwen. Wat dan wel?

Je moet de rest van je leven samen delen, elkaar vertrouwen en elkaar respecteren. In goede en in slechte tijden. Want dat is een eis. Daarnaast vinden sommige mensen het belangrijk om dezelfde achternaam te delen. Het voelt zo gek als mijn kinderen ‘Zus’ heten en ik nog steeds ‘Zo’.

Ga in ieder geval nooit trouwen omdat je bang bent om de rest van je leven alleen te blijven. Of omdat het van je verwacht wordt. Ook al is heel je familie aan het pushen, jij bent de baas!

10 stijlvolle bruidjes mét tatoeage

Wat verwacht je van het huwelijk?
Of beter gezegd: wat verwacht je van elkaar? Het is de bedoeling dat jullie samen een leven opbouwen en in dat leven moet je – veel – rekening houden met elkaar. Natuurlijk is ieder huwelijk anders, heeft de een een open relatie en moet de ander niks van overspel hebben. Maar over het algemeen is het belangrijk dat jullie verwachtingen op een lijn liggen. Stel je voor, je man krijgt een enorme carrière kans, in het buitenland. Zou jij meegaan? Of vind jij je eigen carrière vele malen belangrijker? En what about kids? Vinden jullie het prima om allebei fulltime te werken of blijft een van jullie vaker thuis? Het is beter om dit nú al van elkaar te weten, dan wanneer je er veel te laat pas achter komt.

Kinderen dus?
Misschien nog een ver van je bed show, maar vroeg of laat is het zover. Of misschien is het wel helemaal nooit zover, ook belangrijk om te weten! Kinderen neem je niet zomaar. Dat is weer zo’n commitment voor het leven. Dus moet je erover nadenken: hoeveel kinderen wil je? Wat doe je als zwanger worden niet lukt? Of als het kindje niet gezond is? Het is belangrijk dat jullie voor elkaar kiezen, en elkaar door dik en dun steunen. Want als er kinderen komen is opeens alles anders, onderschat dat niet.

Bouwen jullie samen aan een leven?
Mijn vriend zei het pas: “ik wil echt niet zo’n relatie waarin je totaal naast elkaar heen leeft”. Dat hoeft van hem niet, van mij trouwens ook niet. Toch zijn er veel stellen waarbij het erin sluipt. Drukke baan, sociaal leven en kids. Hoe kan het ook anders? Op vrijdagavond heeft zij een borrel en op zaterdagavond mag hij de hort op. Zondag is voor de voetbalclub, en maandagavond gaat zij sporten. Dinsdagavond is er ook wat, net zo als woensdag en donderdag eigenlijk. Je ziet elkaar dus praktisch nooit! Als jullie dat beide prima vinden oké, maar waarschijnlijk gaat het knagen.

Bovendien is het belangrijk om jullie leven te delen. Om samen dingen te ondernemen. Weten de collega’s van jouw man van jou bestaan af? Of niet? Is hij trots als hij jou als plus een meeneemt naar een borrel? En andersom hetzelfde verhaal. Het is niet zo dat je álles samen moet doen, maar het is fijn als je je onderdeel van elkaar voelt.

Over smaak valt niet te twisten
Niet per se het allerbelangrijkste, maar het is een pluspunt als jullie van dezelfde dingen houden. Niks zo onhandig als totaal verschillende smaken als het om jullie interieur gaat. Krijg die lelijke – primair gekleurde – pot maar eens het huis uit, of andersom jouw dierbare – kitscherige – spiegel het huis in. Hetzelfde geldt voor kleding. Niks zo irritant als jij je de hele dag ergert aan zijn joggingbroek en het is net zo vervelend als hij jouw aankopen constant met een kritische blik afkeurt. Dat dus.