PANIEK! We krijgen te maken met een serieus champagne tekort

Het is de heilige graal onder de wijn met bubbels: champagne. We heffen het glas prik als we iets te vieren hebben en fervent champagne liefhebbers proosten nog veel vaker. Champagnehuizen hebben slecht nieuws: want het zou zomaar kunnen dat jouw lievelingsdrankje zeldzaam wordt.

Volgens de champagnehuizen zijn slecht weer, verderf en schimmel van het afgelopen seizoen de boosdoener. Om je een idee te geven hoe ernstig de situatie is: 2016 is de slechtste oogst sinds de jaren tachtig. Late vorst tijdens de bloeiperiode heeft ervoor gezorgd dat wijnboeren maar liefst 70% van de oogst verloren. Toen kwam er ook nog eens hagel, gevolgd door een schimmelepidemie. Je snapt wat de gevolgen zijn!

Gelukkig hebben de champagnehuizen een voorraad waar je u tegen zegt. Dit jaar stond ik nog in de kelders bij Pommery en daar liggen best een aantal flessen. Maar goed. Ook deze voorraad is eindig. Dus eigenlijk zien wij twee mogelijkheden: Koop groots in zodat je de komende jaren vooruit kan en STOP WASTING Champagne.

Lees ook: Champagne drinken in Reims.