4 regels voordat je begint aan een late maaltijd

Het staat overal geschreven: eet na niet acht of negen uur ’s avonds. En laat eten kan er inderdaad voor zorgen dat je aankomt en dat je voedsel minder snel verbrand wordt. Toch begrijp ik er geen snars van. Vorige maand was ik op vakantie in Sicilië en daar kun je niet voor achten aan tafel, sterker nog het wordt pas een beetje druk in de horeca na negenen. De gemiddelde levensverwachting van de sicilianen ligt dan wel weer hoger dan in de rest van Europa. Best gek is het niet?

Dus ik laat het gewoon gebeuren: lekker tafelen na acht uur ’s avonds. Soms kan het gewoon niet anders omdat we tot laat werken of pas laat reserveren in een restaurant. Dus ik vroeg een voedingsdeskundige hoe het nu eigenlijk écht zit met die late maaltijden, is het echt een aanslag op je lichaam? Gelukkig niet. Mits je je aan bepaalde regels houdt en dat klinkt voor mij kraakhelder.

#1 Plan vooruit
Je kunt niet precies weten hoe laat je aan tafel gaat, maar je kunt er wel voor zorgen dat je gedurende de dag drie kleine maaltijden nuttigt. Het is niet de bedoeling dat je de hele dag niks eet om je vervolgens ’s avonds vol te proppen met allemaal lekkernijen. Zorg voor voldoende afwisseling in wat je eet: proteïnen, koolhydraten, gezonde vetten en groenten. Dit zorgt er met name voor dat je niet aan het einde van de dag cravings krijgt en je alles wat je tegenkomt in je mond stopt.

#2 Zorg voor een licht verteerbare maaltijd
Geen salade. We hebben de neiging om te denken dat salades licht verteerbaar zijn. Fout. In een salade zit bijna altijd sla en vaak zit er ook paprika in, deze vallen onder de zwaarder verteerbare groenten. Je snapt: het lichaam moet harder z’n best doen om het te verteren. Van sommige rauwe groenten krijg je een opgeblazen gevoel en last van winderigheid. Niet handig net voor het slapen gaan. Eet liever gekookte groenten zoals bloemkool, broccoli, wortelen, rijpe tomaten of witloof. Net zo gezond en het wordt beter verteerd.

#3 Eet je toetje vóór het hoofdgerecht
Als je een liefhebber bent van zoet, hoef je dit niet op te geven! Zorg er wel voor dat je dit vóór de maaltijd eet, op deze manier heb je langer iets aan de energie. Nog een pluspunt: je eet geen suiker net voor het slapen gaan wat ervoor zorgt dat je pieken in je insuline vermijd. Zo kom je alsnog aan je schoonheidsslaapje toe!

#4 Magnesium
Magnesium reguleert het “slaaphormoon” melatonine waardoor je beter slaapt. Probeer dus magnesiumrijk te eten, denk hierbij aan: avocado, pure chocola – met weinig suiker, vette vis en noten.

Lees ook: Dit is waarom je voor het eten een gember shot moet drinken.