Zo weet je dat jouw perfectionisme te ver gaat

Januari is bijna voorbij, we hebben veel tijd binnenshuis doorgebracht, veel nagedacht en stiekem toch wel voornemens gemaakt. Soms is het nodig om dingen te evalueren op een dieper niveau, om jouw gewoontes onder de loep te nemen en deze indien nodig te veranderen.

Twee bekende factoren die je wilt voorkomen zijn een burn-out of depressie. In deze wereld komen prikkels continu binnen en daardoor is de kans op voorheen genoemde zaken steeds groter. Een derde ding om in de gaten te houden is: perfectionisme. Lijkt onschuldig maar dat is het zeker niet. Perfectionisme kan vele vormen aannemen en als je jezelf hier niet om bekommerd kan het zich ontwikkelen tot een mentaal probleem.

Een onlangs gepubliceerde studie bevestigt dat perfectionisme groeit onder de ‘millenial’ generatie. In tegenstelling tot vorige generaties hebben millenials toegang tot content op Social Media, waardoor je jezelf constant met anderen kan vergelijken. Het punt is dat je je vergelijkt met de ‘bewerkte werkelijkheid’ van een ander. Mensen delen alleen hoogtepunten en dit zorgt er onbewust voor dat je jezelf wilt verbeteren op geestelijk en lichamelijk vlak. Millenials willen steeds meer bereiken en zelfs de oudere generaties voelen zich minder goed over zichzelf als ze zich op Social Media begeven. Mensen pushen zichzelf tot het uiterste en dat kan zelfs een eetprobleem als gevolg hebben.

Waar trek je de lijn tussen perfectionisme en de beste versie van jezelf zijn?
Zojuist nam ik een eetprobleem als voorbeeld omdat dit vaak voorkomt. Jonge meiden voelen zich onzeker en zien #fitgirls met strakke buikjes waar ze zich mee vergelijken. Gezond eten, goed voor jezelf zorgen en niet té veel eten is geen probleem. Dit staat gelijk aan ‘het beste uit jezelf halen’ maar als het nooit goed genoeg is, word je perfectionistisch. Perfectie is een onrealistisch doel en zorgt voor stress, een onhaalbaar streven en daardoor nog meer stress. Als je lange tijd veel stress ervaart krijg je lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid en nog veel meer. Het is enorm belangrijk om jezelf te beseffen welke doelen haalbaar zijn en welke niet.

Iedereen is anders en op zijn of haar manier perfect
Het gras bij de buren is altijd groener, het is menselijk om te dromen over een slanker lichaam of een betere carrière. Sla hier niet in door en blijf vooral dichtbij jezelf. Veel jonge meiden hebben een Instagram influencer als voorbeeld, ze willen net als deze meiden video’s maken, gratis kleding krijgen en reizen als werk. Deze job is alleen niet voor iedereen weggelegd, het is een stressvol bestaan om jezelf constant online te plaatsen. Iedereen kijkt mee, het draait veelal om de likes en het is keihard werken. Wees daarom niet teleurgesteld als je nóóit een influencers, zangeres, presentatrice of actrice wordt. Ga bij jezelf na: wat wil ik echt? Wat is voor jou genoeg? Niemand kan alles hebben en ergens moet je een streep trekken. Als jij jezelf herkent in de volgende punten dan streef je waarschijnlijk een onrealistisch doel na waar je echt niet gelukkig van wordt.

1. Je bent snel emotioneel geraakt door mensen die je liefhebben.

2. Er is geen tijd voor relaties of hobby’s naast jouw perfecte doelen.

3. Wanneer deze perfecte doelen niet behaald worden, ben je enorm teleurgesteld en beland je in een diep dal (zelfkritiek en depressie).