Zó vind je de mooiste tweedehands schatten
Marktplaats, Tweedehands.be en de kringloop zijn koopjeswalhalla’s van jewelste. Na enig speurwerk kan het zomaar zijn dat je unieke vondsten je huis in hengelt voor een fijn prijsje. Ik, Annemarie, shop al jaren tweedehands spullen. Van designertassen tot tafeltjes, het is mijn tweede natuur om een goede deal te vinden en aan de haak te slaan.
Er gaat geen dag voorbij zonder mijn vaste – online – adresjes door te spitten, zelfs als ik niks nodig heb, blijft het kriebelen. Natuurlijk duikel ik zo nu en dan op deze manier iets moois op, dingen die ik eigenlijk niet nodig heb. Toch maakt een koopje mij zielsgelukkig. Ik moet er maar weer eens mijn beroep van maken! Want op tweedehands schoenen ga ik niet wandelen, nee… daarmee is het goed handelen! Zo kocht ik vroeger op vrijmarkten cowboylaarzen voor nog geen twee euro die vervolgens op Marktplaats voor een eurootje of dertig de deur uitvlogen. Die handel is jammer genoeg voorbij. Het tij is ook wel gekeerd… op de een of andere manier gaat het niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Toch zijn er spelregels die het stukken eenvoudiger maken om een parel te scoren.
1. Weet wat je zoekt
Zelfs als je niet op zoek bent, is het handig om te weten wat je zoekt. Nieuwe schoenen, een tas of een tafel zijn duidelijke doelen maar deze heb je in alle soorten en maten. Wanneer je niet weet wat je moet intypen in de zoekbalk, ben je ver van huis. Dan moet je ook voor jezelf bepalen in welke staat het item mag verkeren en het bedrag dat je wilt spenderen. Wil je je vondst ophalen of liever laten verzenden? Allemaal zaken om rekening mee te houden!
2. Geduld is een schone zaak
Verwacht vooral niet dat je meteen beet hebt, goed werk heeft tijd nodig. Soms duurt het wel maanden voordat je iets voorbij ziet komen naar jouw smaak. Je kunt een zoekopdracht invoeren en dan krijg je een melding als er een item met het door jou gekozen trefwoord online komt. Dit is handig want dan heb je de minste kans dat je naast de pot piest.
3. Gebruik onverwachte zoektermen
Ben je op zoek naar een marmeren tafel? Grote kans dat je niet de enige bent. Zelfs al ben je er als de kippen bij, vaak ben je al te laat. Anders is het wanneer je een zoekterm gebruikt waar veel minder mensen op azen. ‘Stenen tafel’ bijvoorbeeld. Er zijn aardig wat mensen die hun beestje niet bij de naam noemen, die niet weten dat hun designstuk ook nog een naam heeft. Het zijn meestal ook degene die hun items voor een spotprijs van de hand doen.
Deze tafel werd verkocht onder de noemer ‘stenen tafel’
4. Het onderhandelen
Weg is weg. Verkocht is verkocht maar sluit nooit een deal zonder jezelf goed te informeren. Let online op scherpe foto’s, speur naar mankementen en een enkeling heeft misschien zelfs een bon? Wanneer je gaat bieden, begin je natuurlijk met een lager bedrag dan de prijs die je maximaal wilt betalen. Mocht de verkoper het hier niet mee eens zijn, dan heb je nog ruimte om te stijgen. Betaal alleen nooit meer dan de bedoeling is. Items kunnen ook overprized zijn!
Deze vaas is per post verzonden, het kan heus wel!
5. De koop
Wanneer je tevreden bent over het item, aarzel dan niet en sluit de deal! Niks zo irritant als mensen die blijven afdingen als de deur al dicht is. Of types die traag reageren. Goed is goed. Besluit of je het item op wilt halen of laat verzenden. Maak duidelijk afspraken… wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als het pakket verdwijnt? Oh en… wanneer je het niet vertrouwd, betaal dan niet. Of spreek af… dat is beter voor je gemoedsrust.