Zo bereid je een citytrip voor

Kort geleden ging ik voor het eerst in lange tijd weer naar Parijs. Je hebt het vast voorbij zien komen. Wat ik je zal vertellen: júíst omdat het zo lang geleden was wilde ik niks missen. Het liefst wilde ik heel Parijs in vier dagen zien en dat valt niet mee. Normaal gesproken vind ik rondstruinen zonder plan best lekker maar voor Parijs heb ik het totaal anders aangepakt.

In dit geval heb ik alles tot in de puntjes uitgestippeld. Van hotel tot restaurant. Ik wist zelfs welke (tweedehands) winkels ik zéker niet mocht missen. En dat plannen beviel me wel. Je ziet veel meer, bent tijdens je citytrip minder onrustig omdat je bang bent dat je dingen mist en je besteed je tijd optimaal. Dus without a doubt, dit is de beste manier om je citytrip voor te bereiden.

Regel een slaapplaats
Zodra je weet dat je vertrekt, kun je op zoek gaan naar een slaapplek. In Europa is alles duur maar als je ver vooraf boekt heb je meer kans op een relatief ‘koopje’. Hoe meer kamers in een hotel of hostel bezet zijn, hoe hoger de prijs oploopt. Bedenk je ook dat bepaalde congressen of evenementen in een stad de prijzen aardig omhoog drijven. Hoe dan ook: een slaapplek is wél belangrijk. Als je de hele dag de hort op bent, heb je ’s avonds behoefte aan een plek waar je tot rust kunt komen. Jezelf even opfrissen. Sommige mensen vinden een gedeeld hostel prima maar ik zou daar nimmer nooit niet vertoeven. Ik heb altijd even tijd voor mezelf nodig, tijd om alle indrukken te verwerken. En waar kan dat beter dan in een schone hotelkamer? Ook belangrijk: check de buurt. Het hotel kan nog zo móói zijn, vijf sterren voor een koopje krijg je nergens. Mits je in een gruwelijke achterbuurt slaapt maar ik kan je uit ervaring vertellen: dit wil je niet. Zelfs met een man aan m’n zij voelde ik me vrij ongemakkelijk als ik in de auto door de getto van Los Angeles reed. Mensen gooide letterlijk blikjes cola naar de ramen… en als ik dit had geweten had ik elders mijn slaapplek gezocht. Iedere stad heeft goede en minder goede buurten en de plek is misschien wel het allerbelangrijkste.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Je gaat een stad zien en daar hoort cultuur snuiven bij. Bepaal vooraf aan jouw trip welke dingen je wel en wat je niet hoeft te zien. Hiermee voorkom je ellendig lange rijen bij tourist traps en beland je niet per ongeluk bij eettentjes die nog geen stuiver waard zijn. In Amsterdam is het ook zo. Bij mij om de hoek zitten allerlei terrassen en steak houses waar ik never nooit zal neerstrijken om te genieten van een versnapering. Het zijn viezige plekken waar de bediening je naar binnen lokt met gladde praatjes en het zit altijd vol. ALTIJD! Het is wel een bepaald slag volk maar geloof mij: daar wil je niet tussen zitten. Oriënteer je dus voordat je vertrekt op fijne restaurants, galleries en winkelgebieden die wél de moeite waard zijn. Misschien heeft een kennis waardevolle tips en anders surf je op het internet of koop je een goede reisgids. Tip: ik check altijd Condé Nast traveller of lokale blogs van influencers. Voor een trip naar Parijs zijn tips van Jeanne Damas of Caroline de Maigret heilig. Oh… en voor de leukste hotspots moet je vaak reserveren. Doe dat dus ook al voordat je vertrekt anders pis je naast de pot.

Pak bewust
Een citytrip vraag niet om volle koffers met bikinis (tenzij het hotel een mega luxe zwembad heeft). Volle koffers zijn überhaupt niet slim omdat je vaak het een en ander aanschaft. Handbagage volstaat meestal bij een citytrip maar laat altijd een plekje vrij voor spullen die je eventueel op de bestemming koopt. Trek goede schoenen aan en stop voor de zekerheid een paar pumps in de koffer. Meer schoeisel heb je niet nodig. Check ook even wat het weer doet. Je wilt niet puffend en zwetend door de straten van een mooie stad lopen omdat je enkel warme kleding hebt meegenomen. Andersom is het belangrijk om altijd een vestje of jas mee te nemen. Wanneer het ’s avonds afkoelt zou het zonde zijn als je niet meer op een terras kunt zitten omdat je niet voldoende warme kleding bij hebt.

Leer de taal
Grapje. Je hoeft heus niet de taal te leren… nergens voor nodig. Maar een paar woorden voor in Parijs zoals: ‘Bonjour’, ‘Merci’ en ‘Je voudrais un verre de vin’ zijn noodzakelijk om op je gemakje met de locals te communiceren.