Wonen in Dublin: Lucy vertrok voor een paar maanden en woont er inmiddels 5 jaar

Vijf jaar geleden wilde ik iets nieuws, ik had mijn baan bij de overheid opgezegd en mijn relatie was uit; een nieuwe stad in een nieuw land moest het worden. Ik kende Groot-Brittannië goed, maar Ierland nog helemaal niet, maar dacht ik: ‘ze spreken Engels en hebben mooie natuur, dat komt vast wel goed’. Na mijn aankomst in Dublin kreeg ik echter spijt, het was nogal grauw en armoedig. Wat bleek? Ik had mijn eerste airbnb in een van de slechtste wijken van de stad had geboekt. Ik ging in een andere wijk wonen en vanaf de derde dag verdween mijn spijtgevoel volledig.

Omdat ik een paar maanden wilde blijven, ging ik op zoek naar een baantje. Ondanks mijn Masterdiploma leek barista in een koffietentje me wel wat. Of een baan in een boekwinkel, maar dat kon ik op m’n buik schrijven. Terwijl ik naar vacatures bij koffiezaakjes zocht, zag ik een oproep voor English Teacher bij een talenschool. Ik kom uit een docentenfamilie en mijn onderwijshart ging sneller kloppen. Mijn enthousiasme in het gesprek werkte aanstekelijk en ik kreeg de baan. Op tien minuten lopen van het hostel en parttime. Perfect! Want dan kon ik de rest van de tijd Dublin en de omgeving ontdekken.

dublin

Nu, vijf jaar later, ben ik een behoorlijk goed ingeburgerde Dutchie in Dublin. ‘How’ya’, ‘what’s the story?’ en ‘that’s gas!’ hoor je mij hier dagelijks zeggen. En ook ‘you’re grand’ en ‘thanks a mil’ rollen regelmatig over mijn tong. In de aanloop naar mijn reisgids vroeg ik andere Nederlanders in Dublin hoe ze hier verzeild zijn geraakt en wat hun mee- en tegenvallers zijn. Vaak blijkt dat ze voor werk, de liefde of een nieuw avontuur de koffers hebben gepakt. Wat maakt dat ze blijven kan je lezen in het gratis te downloaden e-book Nederlanders in Dublin op mijn website.

En voor wie wil weten wat de buitenwijken en omgeving van Dublin te bieden hebben en wat er achter de bekende Temple Bar en Guinness Storehouse zit, is mijn inspiratiegids geschreven. Het staat vol met plekken waar locals graag komen, geïllustreerd met meer dan 300 foto’s, achtergrondverhalen, interviews en tips voor leuke wandel- en fietsroutes.

Mijn boek ‘Dublin. De stad, bergen en zee.’ is verkrijgbaar in boekhandels en online te bestellen.

Wil je ook in Dublin gaan wonen of werken? Lees het e-boek van Lucy Deutekom ‘Nederlanders in Dublin’ en hun do’s en don’ts, te vinden op haar website.