Wit brood is net zo goed als volkoren brood beweren experts

Ik ben gek op wit brood. Vers gebakken baguettes zijn favoriet en nu schijnt wit brood net zo goed te zijn als de volkoren variant. I like. Maar klopt dit wel? Zo ja: dan weet ik zeker dat ik de rest van mijn leven voor wit brood kies.

Recent onderzoek toont aan dat je dit met een gerust hart kunt doen. Het is vervelend om te zeggen maar volgens onderzoekers heb je jezelf je hele leven gedwongen om bruin brood te eten terwijl dit waarschijnlijk helemaal niet beter is. Wetenschappers van het Weizmann Institute of Science hebben ontdekt dat het eten van wit of volkorenbrood praktisch gezien geen verschil maakt voor je gezondheid. Hiervoor onderzochten ze twintig vrijwilligers waarvan er tien deelnemers een week lang wit en tien deelnemers een week lang bruin brood moesten eten. Daarna moesten ze switchen.

Nu vinden wij één week wel erg kort, het aantal deelnemers erg schaars en het onderzoek dus niet erg betrouwbaar. Daarom vroegen wij aan diëtist Coline Schoonbeek van bbb diëtetiek hoe dit nu precies zit. “Deze studie is van zeer korte duur (twee weken) en er wordt gekeken naar slechts één voedingsmiddel in plaats van voedingspatronen. Het eten van voldoende vezels zorgt voor een gezondere darmwerking en op lange termijn verlaagt dit het risico op bepaalde welvaartsziektes. Er zijn verschillende manieren om voldoende vezels binnen te krijgen, waarvan een manier met volkoren brood is. Je kunt dus ook voldoende vezels met groente, peulvruchten en andere volle graansoorten (bijv. zilvervliesrijst) binnen krijgen. In die zin zou een wit boterhammetje prima in binnen een gezond voedingspatroon kunnen vallen, maar in de regel zou ik altijd voor zoveel mogelijk volkoren producten kiezen.” aldus Coline.