Welke telefoon maakt de mooiste foto’s?

De camera’s van smartphones volstaan tegenwoordig prima als camera. Al moet ik zeggen dat ik in het begin altijd blij ben met de verse kiekjes maar na een tijdje wil ik beter. Dan worden de foto’s toch vaag, korrelig en wazig. Voor mij is de camera de belangrijkste feature op mijn telefoon. Ik gebruik dat ding dagelijks, privé en voor mijn werk. Helaas blijk ik er niet veel verstand van te hebben want de telefoons die ik kiezen blijken achteraf toch niet de beste keuze. God damnit! Want eerlijk is eerlijk: het kost een smak geld en ik vindt investeren in apparaten altijd een zuur moment voor mijn bankrekening. Daarom heb ik me laten adviseren door influencers waarvan ik vind dat ze waanzinnige foto’s maken. Misschien ligt het aan de mens achter de camera maar de telefoon moet ook wel meewerken.

Huawei P20
Over de Huawei P20 heb ik goede verhalen gehoord. Zelf heb ik ook enige tijd een heuse Huawei in mijn bezit gehad en inderdaad: dat ding maakt foto’s! Niet normaal. Alleen was de eerste Huawei nog niet zo gebruiksvriendelijk en werd ik gek van bepaalde bugs waardoor mijn Whatsapp (de andere belangrijkste feature) op hol sloeg. Huawei toestellen worden echter steeds populairder in Nederland en met de P20 schijnt het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. De betaalbare smartphone is gebruiksvriendelijk maar is gek genoeg wel de eerste smartphone met DRIE cameralenzen. De prijs-kwaliteitverhouding is dus perfect. Zeker als je je telefoon vooral gebruikt om plaatjes mee te schieten. Die foto’s moeten ook ergens blijven en de 128GB opslagruimte is welkom. Het 5.8 inch scherm is flink en heeft een full-hd resolutie. Zo kun je de plaatjes goed bekijken.

Alhoewel de P20 is voorzien van Android 8.1 (de meest recente versie van het besturingssysteem) zijn er door Huawei weer wat aanpassingen aan de software gedaan. Hierdoor werkt de telefoon nogal warrig voor als je nog nooit een Huawei hebt bediend. Kwestie van wennen en wat wel weer erg fijn is, is dat de accu lang meegaat en binnen een half uur laden weer voor de helft vol zit.

Apple iPhone XR
De Apple iPhone XR wordt mij ook aangeraden als ik vraag welke smartphones over de beste camera’s beschikken. De iPhone XR is uitgekomen in 2018 en goedkoper dan de andere versies. Zegt dit ook iets over de kwaliteit? Hoe meer waar we voor minder geld krijgen, hoe gelukkiger we worden! Wat ik persoonlijk fijn vind, is het formaat van deze smartphone. Hij zit met een 6,1-inch scherm tussen de iPhone XS en de iPhone XS Max in. Hij past goed in je tas maar is niet te klein om behendig te bedienen. In tegenstelling tot de meeste nieuwere toestellen heeft de iPhone XR geen dubbele camera. Hierdoor zou ik denken: dan moet ik deze niet! Lijkt me logisch dat de kwaliteit van de foto’s dan minder goed is. Maar ik heb het mis. Er zijn juist hartstikke veel overeenkomsten met veel duurdere toestellen. De 7-megapixel selfiecamere en de 12-megapixel camera een de voorzijde doen precies hetzelfde werk. Er ontbreken geen functies zoals portretten en Smart HDR. DE XR kan alleen niet optisch zoomen en de portretfunctie herkent wel mensen maar geen dieren of objecten. De afstand tussen de persoon die je wilt fotograferen en jezelf hoeft minder groot te zijn wat dan wel weer handig is. De telefoon heeft ook maar drie effecten voor portretbelichting. Toneellicht en toneellicht Mono ontbreken maar eerlijk: ik wist niet eens dat ze er waren!

Feit is dat we hier twee hele fijne telefoons met camera presenteren die niet tot de duurste behoren. Ik weet nog voor welke ik uiteindelijk ga en of ik niet tóch een aparte camera ga aanschaffen. Het nadeel is wel dat je dan altijd een extra camera mee moet zeulen. Let’ see!