Wat betekenen dromen nu precies?
Dromen doet iedereen. Soms met je ogen open, maar meestal met je ogen dicht. Maar wat betekenen je dromen nu precies? En hebben ze überhaupt wel een betekenis? Wij zochten uit wat de functie van dromen nu eigenlijk is.
Er zijn veel verschillende ideeën over waarom we zouden dromen. Sommige mensen zeggen dat we dromen om onze dag te verwerken. Anderen geloven dat dromen een manier is om je geest tot rust te brengen. En weer anderen geloven dat dromen je toekomt kunnen voorspellen.
Het is moeilijk om te zeggen waar de waarheid nu ligt. Toch zijn er zeker vijf bewezen redenen waarom een mens droomt:
1. Het naleven van je dromen
Volgens het boek van Sigmund Freud, The Interpretation of Dreams, zijn sommige dromen en uiting van onderdrukte wensen. Of te wel; de dromen die je hebt met je ogen open. Het zijn soms dromen waar je vandaag de dag helemaal niet meer bij stil staat en soms zelfs vanuit je kindertijd. Toch is het wel goed om je af te vragen of het niet tijd wordt voor iets anders, als je telkens dezelfde droom tegenkomt…
2. Het ‘een plekje’ geven
Het schijnt dat door te dromen, je gebeurtenissen beter een plekje kunt geven.
Doordat je situaties wellicht opnieuw beleefd vanuit een ander perspectief, kan je beter met de herinneringen omgaan en ze dus het welbekende plekje geven.
3. Het verwerken van informatie
Vergeet niet hoeveel indrukken je op een dag op je af gevuurd krijgt. En hoeveel informatie je hiervan tot je neemt! Elke ochtend als je de tijdlijn van Facebook checkt, elke avond wanneer je het nieuws kijkt of elk gesprek met je collega’s bij de koffie automaat. Al die informatie wordt bewust en onbewust opgeslagen. En dat moet natuurlijk ergens naartoe.
Zo kan je soms dromen over zaken die je hebt gezien op het nieuws, of over scenes van die ene film die je vorige week hebt gezien. Dit is simpelweg je brein dat informatie aan het verwerken is.
4. Compenseren
Soms droom je simpelweg om je eigen leven te compenseren.
Als je bijvoorbeeld erg ongelukkig bent in je huidige omgeving, kan het zo zijn dat je droomt over hele fijne nieuwe plekken. Dit doet je brein om er voor te zorgen dat je niet stapel gek wordt.
Eigenlijk kan je het zo zien dat je brein je bepaalde beelden en verhalen voorschotelt, om je te laten zien dat het leven ook echt leuk (en beter) kan zijn. En dat je dus niet gek hoeft te worden. Best aardig van onze hersenen…
5. De gratis therapeut
Als laatste kunnen dromen functioneren als een gratis therapeut.
Door te dromen leert je geest je omgaan met bepaalde stress en angsten, zodat je deze in het dagelijks leven wellicht in mindere mate hoeft te ervaren.
Bron:
How Stuff Works
Lees ook: Mensen die regelmatig uitslapen zijn slimmer en creatiever