Waar ben jij bang voor? Overwin jouw angsten

Iedereen heeft bepaalde angsten. De een is als de dood voor spinnen en de ander vreest de dood van een geliefde. We willen onze angst liever niet onder ogen komen en weten inmiddels ook hoe we deze het beste kunnen omzeilen. Meestal dan, want het lukt niet altijd om spinnen uit de weg te gaan of om spreken in het openbaar te vermijden. Overwin jouw angsten!

Voorkomen is beter dan genezen, is bij angsten niet van toepassing. Sommige situaties loop je hoe dan ook ooit tegen het lijf. Het is dus beter om aan je angst te werken in plaatst van deze te ontkennen. Als jij je angsten blijft ontkennen heb je zelfs kans dat deze jouw dromen en doelen in de weg gaan staan. Bindingsangst bijvoorbeeld: jij wilt heel graag met iemand samen zijn, maar wat als het straks misgaat? Dan sta je weer alleen! Of ga jij met flinke tegenzin naar jouw werk omdat je simpelweg geen ontslag durft te nemen? Je laten leiden door angst is iets wat veel mensen doen. Hoe komt dit toch? En hoe komen we over onze angsten heen?

thantophobia
Angst is een slechte raadgever
Zelf ben ik schuldig aan thantophobia, de angst om een geliefde kwijt te raken. Verder lijd ik aan onzekerheid en ben ik bang om de controle los te laten. Het liefste wil ik precies weten hoe de toekomst eruit gaat zien. En juist dat is iets wat niemand mij kan vertellen. Daarom heb ik geleerd om deze onzekerheid zo nu en dan los te laten en gewoon mijn gevoel te volgen. Wie niet waagt wie niet wint. En verliezers mogen er ook zijn! Iedere stap die jij durft te nemen, waarbij jij je niet laat leiden door angst, is een stap vooruit. Of het nu goed uitpakt of niet, je hebt het tenminste gedaan.

Hoe versla jij jouw angst?
Het maakt eigenlijk niet uit waar jij bang voor bent, jouw angst komt altijd ergens vandaan. Meestal ben je bang om de persoon te worden die jij eigenlijk niet wilt zijn. Als je moet spreken in het openbaar wil jij zelfverzekerd en trots overkomen. Maar wat zullen de mensen wel niet denken als jij stottert of een hoofd krijgt als een tomaat? En als je ontslag neemt, ben je bang dat al jouw toekomstplannen in duigen vallen. Wat zal iedereen dan denken? Zie je wel, dom hoor! Dit zijn allemaal doemscenario’s. Want wat maakt het eigenlijk uit wat iedereen denkt? Wat als je stottert tijdens een presentatie? Dan pak je de draad weer op en ga je verder waar je mee bezig was. Het is heus niet zo dat jij de rest van je leven met de gevolgen van dit ene moment moet dealen. Vaak is het ergste dat kan gebeuren zo erg nog niet.

Lees ook: Assertiever worden op de werkvloer.

Controle heb je nooit
Om jouw angst te overwinnen, moet je de confrontatie aangaan. Ontwikkel alternatieve verwachtingen. Je bent vaak bang, omdat je denk dat er iets ergs gaat gebeuren, of omdat je zult falen. Maar wat als jij de stap neemt en alles volgens verwachting gaat? Wie weet krijg jij dan wel die droombaan, lieve man of complimenten. Je krijgt vooraf geen garantie dat het zo zal zijn, maar wie krijgt dat nou wel? Angst heeft vooral te maken met de controle loslaten. Maar in feite hebben we nergens controle over. Het enige waar je de controle over hebt, is over de stappen die jij zelf maakt. Dus overwin jouw angsten!

Volg ons ook op Instagram!