Versailles, c’est pas mal!

Je kent ’t vast wel: Versailles, met – what’s in a name – het paleis van Versailles, ergens in de buurt van Parijs. Ben je er ooit geweest? Niet? Dan zou ik maar eens plannen maken, want het is niet ver van huis en er is meer dan het paleis alleen! Kijk, zo vind je er tal van sterrenrestaurants, kun je evengoed toeven bij verschillende brasseries of jezelf volproppen met macarons van de enige echte Ladurée! Voila, het leukste van Versailles:

petit trianon

Château de Versailles
Château de Versailles is groot, onvoorstelbaar groot! Het krioelt er van de dagjesmensen uit Parijs, maar lange rijen hebben wij niet gezien. En daar moet je normaal gesproken wél rekening mee houden, mits je je tickets online aanschaft of pas aan het einde van de middag binnen wipt. Dit laatste, dat deden wij. Omdat we krap in de tijd zaten, besloten we dat we Le Petit Trianon van Marie-Antoinette het allerliefste wilden zien. Dit is immers het nederige stulpje van de meest uitbundige koningin die wij kennen, eentje die haar jurken door Rose Bertin op maat liet maken, en daarmee de haute couture zoals we deze nu kennen in het leven heeft geroepen. Enfin, ze liet wel meer op maat maken zoals haar eigen optrekje voor als ze zich even terug wilde trekken. En dat kan prima in dit mega grote kleine buitenverblijf.

versailles

La durée Versailles

Ladurée – Versailles
We zeiden het al: voor macarons van Ladurée hoef je heus niet naar Parijs! In het paleis van Versailles vind je deze heerlijkheden ook! De keuze is een tikkeltje minder uitgebreid, maar wat maakt het uit? Wij kunnen namelijk nóóit kiezen.

positive juicebar

Positive Juice Bar & Cafe
Ook de health-scene heeft Versaille bereikt. De Positive Juice Bar & Cafe, om de hoek bij ons hotel, is voor iedereen met gezonde trek the place to be. Niet alleen voor een healthy of zelfs vegan lunch, maar ook voor een wortel, appel en gember sapje kun je er neerstrijken. Nog een pluspunt: ze hebben er PRIMA koffie!
14 Rue de Satory, 78000 Versailles

cantine des grands

La Cantine Des Grands
Letterlijk vertaald: de kantine voor volwassen. Schoolkantine. Want je eet hier tussen de knutselwerkjes, schoolborden en kapstokken, maar veel kinderen tref je hier niet. Groot én klein kunnen bij La Cantine Des Grands terecht voor een stevige lunch of diner want de porties zijn flink. Maar ach, we moeten er nog van groeien is het niet?
2 rue André Chénier, 78000 Versailles

cheeseclub

Le Cheese Club
Tegenover La Cantine Des Grands zit Le Cheese Club, een tent van dezelfde eigenaar. Wij hadden nét een flinke lunch achter de kiezen, maar anders waren we hier zeker een hapje gaan eten. Want zeg nou zelf: een kaasclub, daar wil je bijhoren! En als er dan ook nog eens Burrata met truffel op de menukaart staat, dan weet je het wel…
3 Passage Saladin, 78000 Versailles

monument cafe

Monument Cafe
En alsof er nog niet genoeg gegeten en gedronken is, schuiven we ’s avonds aan bij het Monument Cafe. Een plek waar reizigers en de lokale bevolking bij elkaar komen om – jawel – te eten. Het concept is eenvoudig: je betaald en kunt daarna zoveel proeven als je zelf wilt. Er is een buffet voor de voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Allemaal kleine hapklare porties die er wel in gaan na een dagje rondstruinen in Versailles. All you can eat is nooit echt m’n ding, maar hier dus wel. Alles wordt geserveerd in kleine glaasjes of pannetjes en het smaakt goed! Je kunt je wel voorstellen dat we van alles wat in onze mond hebben gestopt, maar vooral de meloen met parmaham, het runderstoofpotje met couscous en de lemoncurd met speculaas zijn mij bijgebleven. Ook niet onbelangrijk: het personeel is super enthousiast!
1, rue du Maréchal Joffre, 78000 Versailles

notre dam market

Notre Dame Market
Deels binnen, deels buiten is de Notre Dam Market op iedere dinsdag, vrijdag en zondag al vroeg in de morgen een drukte van jewelste. Deze markt is misschien wel de meest perfecte markt die ik óóit heb gezien. Alle groenten en fruit liggen er knap bij en daarom kosten ze een tikkeltje meer dan dat je dat in Nederland gewend bent. Maar: je krijgt waar voor je geld! Vergeet trouwens niet om een baguette onder je arm te steken – dat heeft tenslotte iedereen – en daarmee op z’n Frans langs de wijn én kaasafdeling te marcheren. Dan kun je pas écht zeggen dat de buit binnen is.

The Academy of Equestrian Arts
Paardenliefhebbers opgelet: in Versailles zit een gigantische manege waar ruiters hun kunstjes op het paard laten zien. Onder de choreografie van Bartabas zetten ze een heus spektakel neer. De show duurt ongeveer ’n uur en je ziet beeldschone paarden met nog knappere ruiters aan het werk. Je mag geen foto’s maken want al die flitsen, dat is niks voor de paarden.

hotel jeu de paume

Hôtel Jeu De Paume
Wij sliepen in Hôtel Jeu De Paume, vlakbij het imposante paleis van Versailles in een rustige straat. Een straat verderop vind je genoeg vertier, met restaurants en kroegjes, maar je slaapt ’s nachts wel rustig! De kamers hebben een pittoresk uitzicht en zijn van alle gemakken voorzien. Het is er schoon en de douche is erg fijn. De kamers zijn niet groot maar wel praktisch ingedeeld. Dus aan ruimte voor de inhoud van je koffer geen gebrek! Je ontbijt in een soort van Yurt, en uiteraard hebben ze verse croissants en verschillende soorten stokbroden met voor daarop: le fromage!
5 bis rue de Fontenay 78000 Versailles

Wat is er nog meer te doen?
Versailles heeft een gastronomie waar wij u tegen zeggen, en veel restaurants zijn dan ook beloond met een ster. Zo heeft La Table du 11 – niet té duur – net z’n eerste ster gekregen, en kun je bij Trianon Palace proeven wat Gordon Ramsey bereidt in z’n sterrenkeuken. In het centrum vind je tal van patisserieën en geloof ons: hier wil je nooit meer weg! Heb je nog geld over? Dan kun je shoppen bij Sandro, Petit Bateau en L’Occitane. Wist je trouwens dat de enige echte studie om neus te worden ook in Versailles is? Op het Isipca worden jonge talenten opgeleid tot parfumeur.