Uitgelichte modezaken: Mario Testino

Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke mode- en portretfotografen van onze tijd. Hij wordt bekend door de manier waarop hij privé momenten kan vangen, waarmee hij openheid en intimiteit in zijn beelden creëert. Hij kruist continenten om royals en beroemdheden vast te leggen. Als mensen hem vragen waar-ie woont, antwoordt hij veelal met ‘In British Airways’. In de jaren negentig werd hij bekend onder één naam – Testino – net als Avedon, Snowdon, Newton.

4Foto via

Hij groeide op in Peru en had een zeer katholieke opvoeding waar seks taboe was. Het zou kunnen zijn dat dit de reden is waarom hij er zo geobsedeerd door is, en waarom het een essentieel onderdeel is van zijn foto’s. Hij was een dandy in een land waar iedereen dezelfde uniforme kleding droeg. De jonge Testino besloot zijn vader niet op de te volgen in zijn bedrijf, maar nam het risico: hij kocht een camera en verhuisde in 1976 naar Londen. Deze gok heeft zo zijn vruchten afgeworpen. Tijdschriften als Vogue en Harper’s Bazaar werden fan, gevolgd door de modehuizen Burberry, Gucci, Dolce & Gabanna en Chanel.

2Foto via

in 1997 portretteerde hij prinses Diana voor Vanity Fair, als prachtige schoonheid die sensualiteit uitstraalde – maar ook een intens verlangen naar liefde. Het opende een deur voor Testino; hij mocht vanaf toen de koninklijke families van Europa uitgebreid fotograferen. Waarmee hij zijn liefde voor traditie kon uiten, het tonen van familie en de bijzondere banden van generaties.

3Foto via

In 2012 opende Testino het MATE-Museo in Lima, uit trots voor zijn vaderland en het verlangen om iets terug te geven. Hij liet een koloniaal herenhuis renoveren, die vandaag de dag zijn eigen werk samen met werk van Peruaanse en internationale kunstenaars tentoonstelt. Het is een bron van inspiratie en vreugde.

5Foto via

mario testino 1Foto via

Lees ook deze en deze Uitgelichte Modezaken.