Sommige vriendschappen verwateren en dat is oké

De meeste vrienden die ik maak zijn voor het leven. Toch komt het wel eens voor dat iemand langzaam uit mijn leven verdwijnt. Volgens onderzoek is dit helemaal niet gek. Het loslaten van een vriendschap is menselijk en hoeft niet per se voor negatieve gevoelens te zorgen.

Vrienden kies je zorgvuldig uit, met de een deel je al je geheimen en met de ander ga je op stap. In ieder geval deel je iets gemeenschappelijks, ook als jullie verschillend zijn. Zodra jullie wegen elkaar kruisen is het ‘aan’. Je ontmoet elkaar op een bepaalde plek in een bepaalde periode van jouw leven. Als een ding zeker is, is het dat het leven verandert dus komt het voor dat vriendschappen ook veranderen. Professor Psychologie Brett Laursen onderzocht zes jaar lang ongeveer vierhonderd jongvolwassenen om uit te vogelen waar vriendschappen stoppen. De meeste jongvolwassenen kennen elkaar via de middelbare school en deze vriendschappen bleken vaak geen leven lang beschoren. In deze periode verander je veel en teveel verschillen zijn in deze fase niet goed voor een vriendschap. Hoe groter de verschillen in jullie leven worden, hoe eerder je uit elkaar groeit.

Verschil mag er ook zijn
Sommige vrienden delen al een heel leven samen en zijn daarom een soort van ‘zelfgekozen’ familie geworden. Sisters from another mister. Want verschil moet er ook zijn! Soms klikt het juist erg goed met iemand die totaal anders is maar in zo’n relatie moet je blijven investeren. Je moet de gulden middenweg vinden en water bij de wijn doen als jullie samen iets ondernemen. Als de een van festivals houdt en de ander van clubs, dan ga je dit niet samen doen of je doet het een beetje van beide. Want terwijl vriendin A liever picknickt en op een kleedje in het park zit ik liever met een glas champagne op het terras. Daarom gaan we soms in het park zitten en soms op een terras. Het is belangrijk om elkaars keuzes te accepteren en begrijpen. Mensen veranderen, groeien en echte vrienden gunnen elkaar dat.

Wanneer is het dan écht voorbij?
In mijn ogen is iets nooit echt voorbij. Zeg nooit nooit! Alleen los laten hoort bij het leven, soms is het gewoon niet meer het juiste moment om bij elkaar te zijn. Als je allebei druk, druk, druk bent en een afspraak niet als prioriteit ziet, is het beter om daar geen energie meer in te stoppen. Op dit moment hebben jullie andere prioriteiten en als het zo moet zijn, dan komen jullie in de toekomst heus weer bij elkaar en anders niet! Als het contact verwatert is dit niet erg en vaak geen reden om verdrietig te zijn. Er is niks ‘ergs’ gebeurt dus je kunt voor de ander altijd een plekje in jouw hart bewaren. Alleen hoef je er niet altijd iets mee te doen. Alleen vriendschappen waarin er iets naars gebeurt is het klaar. En dan weet je beide waarom het beter is om elkaar niet meer te zien…