Met deze slimme tips krijg jij je geldzaken op orde

Geld. Het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Iedere maand krijg je een lekker bedrag gestort maar het vliegt er net zo hard weer uit! Netflix, je telefoonrekening, verzekeringen, de sportschool, koffie, een krant… met al deze vaste lasten raak je het spoor weleens bijster. Daarom is het verstandig om jouw maandelijkse kosten op een rij te zetten én om te bekijken waar je op kan besparen.

Sluit onnodige abonnementen af
Heel handig, al die apps op jouw telefoon maar wist je dat je voor sommige apps geld betaalt zonder dat je het doorhebt? Je kunt makkelijk meer dan dertig euro besparen die maandelijks automatisch wordt afgeschreven omdat je een paar Apps hebt gedownload waar je ongemerkt voor betaalt. Om uit te vogelen of jij voor Apps betaalt ga je naar de Instellingen op jouw telefoon. Klik vervolgens bovenaan op jouw account / naam en dan op abonnementen. Hier zie je welke abonnementen er momenteel actief zijn en nog belangrijker: hier kun je ze opzeggen.

Zorgverzekering vergelijken voor 2021
Cliché maar waar: op je zorgverzekering kun je maandelijks besparen als je nu al je huiswerk doet. Je zorgverzekering vergelijken kan op verschillende websites en een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2021 is zo gedaan. Het is een kleine moeite om iedere maand toch iets ruimer in je jasje te zitten. Ben je gezond en verwacht je in 2021 weinig zorgkosten? Dan kun je overwegen of je wel of geen aanvullende verzekering afsluit. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel je voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel gebruik je ervan zal maken. Als je bijvoorbeeld weet hoeveel de tandarts kost, kun je makkelijk uitrekenen of je deze kosten eruit haalt indien je de tandarts mee verzekert.

Een kasboek bijhouden
Je kunt zelf een kasboek maken met Excel, je kunt een huishoudboekje app downloaden (Money Lover bijvoorbeeld), of een papieren schrift en pen gebruiken. Wat jij het prettigst vindt. Wat je ook kiest, er zijn drie type uitgaven om bij te houden voor je kasboek.

Vaste lasten
Hieronder vallen de huur, hypotheek, energie, abonnementen, enzovoorts. De lasten waarvan je weet dat ze periodiek afgeschreven worden.

Huishoudelijke uitgaven
Huishoudelijke uitgaven zijn uitgaven die je wekelijks doet. Denk aan de boodschappen, kapper, masseur, bloemist, traiteur… en zo kunnen we nog even doorgaan.

Reserveringsuitgaven
Dit zijn uitgaven die je niet maandelijks hebt maar waar je niet omheen kunt. Denk aan nieuwe kleding en schoenen, vakanties, huis-, tuin- en keukenspullen en cadeaus.

Stel dat je maandelijks tweeduizend op je bankrekening krijgt dan gaan daar eerst de vaste lasten vanaf. Alles wat overblijft verdeel je over de twee andere categorieen. Zo weet je precies waar je je geld aan uitgeeft en of het in balans is. Uiteindeijk wil je het liefst ook nog een deel sparen.

Geld maakt niet gelukkig, maar er te weinig van hebben of geen grip op hebben maakt wel degelijk ongelukkig. Controle uitoefenen over je financiën = controle uitoefenen over je toekomst = financiële doelen halen.