Ruzie maken is gezond!

Leuk is het niet altijd, maar ruzie maken is wel heel erg gezond! Dus als je schatje weer eens de afwas heeft laten staan, of je vriendin weer eens afbelt: laat het hem of haar weten! Enfait leert je hoe je het “gezondste” ruzie kunt maken. 

Uiteindelijk staat ruzie voor openheid. Je bent niet bang om je emoties te tonen naar elkaar en het zorgt voor rek in je relatie. Het is natuurlijk niet gezond als jullie altijd bonje hebben, maar eens in de zoveel tijd kan het juist zorgen voor ontspanning en openheid. Zie het als een soort ontlading, waarna er weer wat ruimte is. Je vertrouwt elkaar genoeg om te delen wat je dwarszit en het is tevens een teken dat de persoon in kwestie je dierbaar is. Iemand waar je niet omgeeft kan je tenslotte niet zo raken, toch? Oh en vergeet het goedmaken niet. Dat is juist het leukste stukje… Hulp nodig? Bij dezen een paar tips hoe je het “gezondste” ruzie kunt maken:

Wees open en eerlijk
Het begint natuurlijk altijd bij jezelf. Als jij niet durft te zeggen wat er op je hart ligt, dan kan de ander ook niet ruiken wat er aan de hand is. Wees open over wat je dwars ligt en probeer hierin ook eerlijk te zijn. Niemand heeft er iets aan als je zaken achter de hand gaat houden. Jij wil toch ook juist dat het wordt opgelost?

Laten die oude koeien lekker in de sloot
De meest voorkomen fout is het welbekende ‘oude koeien uit de sloot halen’- fenomeen. Joh, dit zou ik lekker achterwegen laten. Dit zorgt namelijk voor een oneindige ruzie en hierdoor werk je ook niet oplossend gericht. Oude koeien zijn niet voor niets oud. Focus je liever op de koe die nu voor je staat.

Elk goed gesprek begint met goed luisteren
Dus in plaats van zelf constant aan het woord te zijn, probeer ook vooral te luisteren naar de ander. Vaak begint het hele probleem doordat iemand zich onbegrepen voelt. Dan helpt het natuurlijk niet als je lekker door elkaar heen gaat praten. Laat elkaar uitspreken en probeer écht naar elkaar te luisteren. Luisteren betekent dus niet alleen stil zijn. Luisteren is echt horen en voelen wat de ander zegt.

Maak het goed
Ga met je vriendin lekker een theetje doen of ga voor een goede make-up sessie met je lover. Het is belangrijk dat je intiem wordt met elkaar nadat je een ruzie hebt gehad. Dit versterkt de band tussen jullie en zorgt ook weer voor vertrouwen.

Lees ook: Als je regelmatig bramen eet krijg je een betere relatie