Roddelkonten opgelet! Tot welke groep behoor jij?

Roddelen is helemaal niet verkeerd, dus ga vooral zo door! Op het werk, in de familie of in je vriendengroep wordt gepraat. Deze vertelsels gaan vaak niet over jezelf maar over een ander. Logisch want over een ander valt veel te zeggen! Maar hoe je over een ander praat zegt weer wat over jou.

De kletskous
Dit is een heuse liefhebber van smalltalk. Hij of zij heeft altijd z’n oren en ogen open en is daarom op de hoogte van alle nieuwtjes. Deze nieuwtjes delen ze graag met jan en alleman. Ze hebben geen kwaad in zin en roddelen ook niet stiekem. De kletskous wordt ook wel een ‘roddeltante’ genoemd. Dit komt omdat vrouwen net iets vaker kletsen dan dat mannen dat doen.

De manipulatieve roddelaar
Probeer deze personen te vermijden én vertel ze vooral helemaal niks! Alles wat je verteld wordt doorverteld, maar dan net even anders. Woorden worden verdraaid en het verhaal krijgt opeens een hele andere wending. De manipulatieve roddelaar gebruikt alles in zijn voordeel en gaat over lijken. Het is de pure onschuld zelf maar ondertussen…

Haantje de voorste
Dit type roddelaar praat vooral over zichzelf. Iedere zin begint met ‘ik’ en de daarop volgende zinnen trouwens ook. De verhalen zijn groots en meeslepend maar niet altijd waar. Vaak weet de roddelaar zelf niet eens waar hij of zij het over heeft. Als ze maar interessant overkomen want ze vinden zichzelf heel belangrijk.

De klikspaan
Met opzet dingen doorvertellen waardoor jij in slecht daglicht komt te staan. Dat is de specialiteit van de klikspaan. Hij of zij zal wel eens even vertellen hoe de vork in de steel zit en wie wat allemaal fout doet. Zelf doet deze persoon natuurlijk nooit wat fout. Dit type wil bij iedereen een wit voetje halen maar op de verkeerde manier!

Stop met onnodig pleasen, please!

Het nieuwsgierige type
Deze persoon wil alles, maar dan ook echt alles van je weten. Hij of zij vertelt niet veel over zichzelf maar luister graag naar een ander. Met de informatie doen ze eigenlijk niet heel erg veel. Ze zullen nooit kwaad over je spreken, eerder met trots!

De verzamelaar
Ook dit type wil alles van je weten. Maar hij of zij wil dit vooral om deze informatie, mocht het nodig zijn, tegen je te kunnen gebruiken. Het zijn vaak achterdochtige en onzekere types die zich alvast voorbereiden op een nederlaag. Mocht er ooit iets tussen jullie gebeuren dan zijn ze gewapend met heel wat informatie die ze maar al te graag vrijgeven. Pas maar op!

De liefhebber
Roddelt zelf niet maar hoort jouw praatjes graag aan. In stilte absorbeert deze persoon alle verhalen en je ziet hem of haar zichtbaar genieten. Kan dus geen kwaad.

Gulle mensen halen meer uit het leven. En zo is het maar net!

De sensatiezoeker
Dit type is net als de roddelpers: altijd als eerste op de hoogte. Ze zijn dan ook erg happig op andermans sappige verhalen en vertellen deze nog nét iets sappiger door. Het verhaal wordt hoe dan ook aangedikt. Je privéleven is bij deze persoon niet veilig want voor je het weet ligt heel je hebben en houden op tafel.

De lastertong
Dit is het allerergste type. Deze persoon voelt zichzelf stukken beter als hij of zij slecht over een ander. Alles aan een ander is verkeerd en daarmee voedt dit type zijn zelfvertrouwen. Je hebt vaak snel door welke personen express kwaadspreken. Negeer ze!