Reislustig? Het is een genenkwestie!

Zeg eens, ben je rete reislustig of blijf je het liefst in je eigen vertrouwde omgeving vertoeven? Val je in het eerste spectrum, dan heb je dat te danken aan je…genen. 

Reislustig versus staycationers

Je kent ze vast wel. Van die vrienden, kennissen of familieleden die het al Spaans benauwd krijgen als ze denken aan Schiphol. Geef hen maar lekker een retourtje ‘Rundumhause.’ Aan de andere kant heb je daar de globetrotters. De backpackers. De wereldverkenners. Zij die het liefst per direct hun biezen pakken. En wat blijkt? Deze laatste groep heeft het reislustige letterlijk in zich zitten. In hun genen.

Die drang om te reizen is te danken aan het gen genaamd DRD4-7R. Tal van wetenschappelijke onderzoeken hebben zich in deze materie verdiept. En wat blijkt? Zo’n 20% van de wereldbevolking heeft dit gen in zich. Een gen wat zorgt voor een verhoogde mate van nieuwsgierigheid en rusteloosheid.

Maar daar blijft het niet bij als je het aan David Dobbs van National Geographic vraagt. Want het blijkt dat des te verder je van het continent Afrika woont, de kans groter is om dit gen in je te hebben. Afrika wordt namelijk gezien als de theoretische oorsprong van de mensheid. Niet zo gek dus dat wij Nederlanders over het algemeen te labelen zijn als een reislustig volkje.