Pas op met taalgebruik op de werkvloer!
Taal geeft ons verhalen, gedichten en muziek. Literaire teksten en songteksten. Het verbindt ons in ieder opzicht. Taal is een manier om jezelf te uiten, om te voelen en om gevoelens te delen. Maar pas op, taal kan je ook afstraffen. Als jij de verkeerde woorden gebruikt, begrijpen mensen niet wat jij bedoelt. Ze zullen jouw gedachten anders interpreteren en dit pakt niet altijd goed uit. Vooral op de werkvloer moet je voorzichtig zijn met wat je zegt. Voor je het weet, vinden collega’s jou onzeker, slordig, arrogant of zelfs ongeschikt voor de job.
Negatief taalgebruik
Je wilt nooit negatief overkomen. Toch gebeurt dit al snel als jij woorden met een negatieve lading te vaak gebruikt. Als je deze woorden dan ook nog eens te hard, met weinig intonatie of treurig uitspreekt ben jij al snel een doemdenker op de werkvloer. Het is dus het beste om negatieve taalgebruik te vermijden. We hebben het dan over woorden zoals: laat maar, vergeten, kan ik niet, wil ik niet, teveel, saai, moe, vervelend en ga zo maar door.
In plaats van ‘ik ben het vergeten’ zeg je bijvoorbeeld, ‘ik zal er morgen aan denken!’
‘Eh’
Hoe zal ik het zeggen, eh. Sommige sprekers kunnen, dus eh, niet vloeiend spreken omdat ze hun zin steeds onderbreken. In een persoonlijk gesprek niet per se heel erg, op zakelijk gebied kan stamelen de geloofwaardigheid van jouw verhaal verminderen.
Overbodige bijvoeglijke naamwoorden
We zijn niet zuinig met bijvoeglijke naamwoorden. Dezelfde bijvoeglijke naamwoorden geven vaak irrelevante informatie. Kom niet bij een collega aan dat je over jouw innerlijke gevoelens wilt praten. En het is niet nodig om tijdens een sollicitatie te zeggen dat schrijven echt je allergrootste passie is, nee zeg liever: “schrijven is mijn passie”.
Bijwoorden
Bijwoorden zijn niet nodig en worden volop gebruikt. Nu is dat in spreektaal niet zo erg maar als je teveel gaat strooien met onnodige bijwoorden kom je minder doelgericht over. Er is een verschil tussen:“Eigenlijk wil ik ook wel misschien naar de borrel.” en “Ik wil misschien naar de borrel.” Hetzelfde geldt voor: “Ik heb hier heel erg over nagedacht” en “Ik hier erover nagedacht”. Jouw zin wordt sterker als je onnodige bijwoorden schrapt.
Verkleinwoordjes
Zo dit was me het dagje wel! Morgen hoop ik op een succesje. Nu eerst lekker naar mijn huisje! > Gewoon niet doen!
Kut!
Kut, godverdomme, shitzooi, rete vet en de hele reutemeteut misstaan op de werkvloer. Bewaar deze woorden voor thuis of nog beter, gebruik ze helemaal niet. Er zijn chiquere manieren om een positieve of negatieve zin te benadrukken.
Volg Enfait ook op Instagram!