Met klimop kun je de was doen!

Altijd al gedacht dat er een beter alternatief moet zijn voor wasmiddel? Dan heb je het goed! Klimop is namelijk rijk aan saponine, een zeepachtige stof die schuimt als deze in contact komt met water. Dit maakt klimop ideaal om wasjes mee te draaien!

Klimop is overigens niet het eerste natuurlijke alternatief om wasjes te draaien, in India gebruiken ze wasnoten die ervoor zorgen dat al jouw was weer fris en fruitig wordt. En in paardenkastanje, koekoeksbloem en zeepkruid zit ook saponine. Het werkt overigens niet als je een takje klimop bij de vuile was gooit, je moet flink wat bladeren fijnhakken. De saponinen uit klimop hebben een licht-reinigende werking dus de waskracht is niet hetzelfde als bij wasmiddel maar de impact op het milieu is aanzienlijk beter.

Zo maak je het
Klimopsop is makkelijk te maken maar riekt minder lekker dan wasmiddel wat je in de supermarkt koopt. Voor een sopje heb je een handvol donkergroene bladeren nodig. Deze maak je fijn met de blender of staafmixer. Doe de snippers in een wasnetje en dit stop je in de wasmachine! Zo simpel is het. Bij gebruik van saponinen als wasmiddel is het wel een aanrader om ook azijn toe te voegen, aangezien het zorgen voor aanslag in de wasmachine.

Lees ook: last van rugpijn? Deze yogahouding helpt.