Met deze tips rock jij je volgende sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Ondanks het feit dat je inmiddels weet wat je van zo’n gesprek kunt verwachten, blijft het spannend. ‘Zit mijn haar wel goed? Wie zit er straks tegenover me? Of kom ik wel op de juiste manier over?’, zijn allemaal vragen die voorafgaand een sollicitatiegesprek door menig vrouwenhoofd schieten. Deze vragen komen voort uit pure stress, wat eigenlijk helemaal nergens voor nodig is. Tuurlijk wil jij die baan en zullen ze je tijdens een sollicitatiegesprek ’testen’, maar he. Als ze je niet interessant genoeg vinden, hadden ze je niet uitgenodigd.
Lees ook: 7 dingen die je kunt doen om direct te ontstressen
Toch is het heel logisch dat je gespannen bent voor zo’n gesprek. Daarbij komt dat een beetje gezonde spanning je scherp houdt, wat juist goed is. Anyway, het is noodzaak dat je een juiste balans tussen spanning en ontspanning vindt. Question is: how?
1. Ademhaling
Zeker als je merkt dat je hart harder begint te bonzen, je handen beginnen te zweten en je gedachten beginnen te tollen, is het belangrijk dat je op je ademhaling let. Zie je ademhaling als een soort natuurlijke stabilisator. Jij hebt helemaal geen anti-stress pillen nodig, maar gewoon een ‘normale’ ademhaling. Reden dat dit waarschijnlijk heel moeilijk lijkt, heeft te maken met het feit dat mensen met stress overal met hun gedachten zijn, behalve bij hun ademhaling. Zodra je merkt dat je gedachten de vrije loop nemen en je je niet meer kunt concentreren, zul je je aandacht naar je ademhaling moeten proberen te vestigen. Adem diep in, houd je adem drie tellen in en blaas vervolgens vier tellen uit.
2. Zet je beste beentje voor
Voor een succesvol sollicitatiegesprek zul je letterlijk alles uit de kast moeten halen om een goede indruk te maken. Ga daarom – de dag van tevoren – goed na wat voor een soort bedrijf het is waar je gaat solliciteren en pas daar je kledingkeuze op aan. De juiste kleren zijn namelijk, net als houding, spraak en make-up, enorm belangrijk voor een goede indruk. Daarnaast geven de juiste kleren jou ook voor een comfortabel gevoel en heb je weer een extra reden om niet te stressen.
3. Ken je verhaal
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je goed weet hoe het bedrijf in elkaar steekt en dat je de geschiedenis weet. Dit getuigt namelijk van interesse en believe me; daar gaan (personeels)managers enorm goed op. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet wat jíj moet zeggen als er bepaalde vragen aan jou worden gesteld. Stopwoordjes als ‘uhh’, ‘hmm’ en ‘even nadenken hoor’ zijn uit den boze. Je weet wat je in huis hebt en wat je waard bent. No reason to stress.
4. Afwijzing
Hoewel we er niet vanuit gaan dat jij het bij je volgende sollicitatiegesprek níet gaat worden, is het wel belangrijk dat je weet hoe je met afwijzing om moet gaan. Het gevoel dat je wordt afgewezen, is niet bepaald een prettig gevoel. Omdat het een gevoel is wat je nog veel vaker in je leven zult ervaren, is het geen overbodige luxe om te weten hoe je ermee om moet gaan. Vraag daarom, als je te horen krijgt dat je het niet bent geworden, altijd de achterliggende reden. Naast het feit dat dit van een enorme dosis zelfvertrouwen getuigt, is dit direct een goede leerschool voor jezelf. Wanneer je weet waarom een bedrijf jou niet heeft gekozen, weet je wat je verbeterpunten zijn en rock je dat volgende gesprek écht helemaal!
Lees ook: Sollicitatiegesprek? Deze vragen stel jij over het bedrijf!