Meer geld verdienen betekent niet dat je meer uit moet geven
Toen ik nog studeerde kon ik makkelijk rondkomen van mijn stufi en het geld dat ik bij elkaar sprokkelde met mijn bijbaantje. Tijdens mijn eerste baan met een écht salaris bleek dat opeens stukken lastiger. Ik had mezelf beloofd dat ik van mijn eerste salaris een Chanel tas mocht aanschaffen. Niet dus. Het geld vloog de knip uit en ik zuchtte: ‘”wat is het leven duur geworden.”
“Hmmm” zei een vriendin, “ik denk niet dat het leven duurder is geworden, maar dat wij een stuk duurder leven.” En she was damn right! Onze levensstijl was opeens ook stukken luxer dan toen we nog studeerde. De flessen goedkope wijn werden ingeruild voor betere exemplaren en de restaurants moesten opeens hot en happening zijn. Logisch dat het geld er dan uit vliegt. Het was allemaal mogelijk… Ik stond nooit in de min, dat niet. Maar flink plussen zat er ook niet in. Terwijl salarisverhoging juist betekent dat je kunt gaan sparen. Toch hebben de meeste mensen liever een ’lifestyle inflation’, zodra je meer verdient ga je ook meer uitgeven. Hierdoor wordt sparen lastig. Er is namelijk altijd wel iets om je geld aan uit te geven: reizen, uit eten, kleding en ga zo maar door. Dat is niet per se slecht. Echt niet, je werkt er hard voor en dan mag je jezelf best belonen. Alleen vergeet niet te sparen! Als je in de toekomst een soort van financiële zekerheid wilt, kun je daar beter nu al mee beginnen.
1. Pas je spaarplannen aan als je meer salaris krijgt
Kijk. Je verdient meer dus kun je maandelijks ook meer opzij zetten. Toch doen de meeste mensen dit niet. Salarisverhoging is een beloning voor het harde werken, work hard play hard, is het niet? En dat is zo. Maar je kunt het ook compenseren. Iets meer sparen en dan pas iets luxer leven is een prima compromis.
2. Take a trip down memory lane
Ga naar plaatsen waar je vroeger ook vaak kwam. Laatst was ik met vriendinnen borrelen bij een café waar we ‘vroeger’ kind aan huis waren. En gosh! De rekening was stukken goedkoper dan bij andere plekken waar we tegenwoordig uithangen. Ook niet onbelangrijk: het was net zo gezellig. Het hoeft dus niet veel te kosten om een avond plezier te hebben.
3. Geef niet toe aan sociale druk
Het is heel verleidelijk om met de meute mee te doen, maar doe het alsjeblieft niet. Je kunt niet in de portemonnee van een ander kijken, maar wel in die van jezelf. Probeer geen vrienden bij te benen met financiële uitspattingen terwijl het eigenlijk niet kan. Of wel kan, maar net too much voor jou is. Een avond bij vrienden thuis eten is net zo gezellig, of kies een iets minder dure activiteit? Picknicken in het park of Airbnb in plaats van een duur hotel. Suggesties zijn altijd welkom!
Lees ook: 7 geldfouten die we allemaal maken en die doodzonde zijn!