Dit is geen toeval maar synchroniciteit

Regelmatig krijg ik te maken met gekke toevalligheden. Net op het moment dat ik aan iemand denk, belt hij of zij. Of ik kom iemand tegen die ik al jaren niet heb gezien maar waar ik toevallig nét aan dacht. Herken jij dat ook? Dat dingen bizar getimed lijken of op het juiste moment op jouw pad komen? Dan hebben we het over ‘synchroniciteit’, een begrip bedacht door Carl Jung. Hij beschrijft het begrip als ‘betekenisvolle toevalligheden’ die je kunnen helpen in het leven.

Dingen gebeuren op het juiste moment en dat kan geen toeval zijn. Synchroniciteit betekent dat je op het juiste moment op de juiste plek bent. Het universum is één geheel en wij zijn daar allemaal onderdeel van. Synchroniciteit is het zogenaamde toeval dat geen toeval is, voorvallen gebeuren précies op het juiste moment wanneer ze moeten gebeuren. Soms houd je een naar gevoel over aan deze gebeurtenissen omdat je het niet kunt verklaren, het is confronterend, een spiegel van de ziel. In het snelle leven met veel prikkels van buitenaf maken we soms te weinig ruimte voor deze bijzondere gebeurtenissen. We hebben het te druk om er bij stil te staan, terwijl het juist goed is om dit wel te doen. Bijzondere dingen in het leven mag je nooit vergeten. Zo maak je ruimte voor synchroniciteit:

1. Tijd voor jezelf
Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig, in het hier en het nu. Aandachtig aanwezig zijn en luisteren naar je gevoel is iets wat we te weinig doen. We laten ons prikkelen door dingen van buitenaf maar keren niet zo vaak naar binnen. Het is belangrijk om af en toe naar jezelf te kijken en om bewust te ervaren wat je voelt.

2. Mediteer
Mediteren is voor veel mensen een vaag begrip maar het is niet veel anders dan: ontspanning, de stilte op zoeken en je hoofd leegmaken. Dit kan bijvoorbeeld ook door een wandeling in de natuur. Zonder je af van prikkels en ervaar even helemaal niks.

3. Sta open voor alles
Wees niet bang voor nieuwe dingen, laat het leven op z’n beloop en vertrouw er in dat alles goed komt. Als je bepaalde patronen en verwachtingen loslaat, leef je veel meer met de flow van het leven. Op deze manier creëer je ruimte voor nieuwe, onverwachtste dingen die je op een positieve manier verder helpen.

4. Vermijd vooroordelen en doemdenken
Bijna iedereen heeft vooroordelen en negatieve verwachtingen over bepaalde situaties. Als je alles loslaat, kun je veel vrijer leven.

5. Uitstellen? Ik dacht het niet
Heb je een hekel aan je baan? Zit je vast in je relatie? En denk je: “het komt wel goed”. Dan stel je het onvermijdelijke uit. Als je niet happy bent, moet je dit meteen uitspreken.

6. Omring je met positieve mensen
Reinig de energie om je heen. Dit doe je door grenzen te stellen. Wie laat je toe, wie zuigt energie? Doe wat je gelukkig maakt, dingen waardoor je je verlicht voelt. Dit klinkt gek maar je kunt je licht of zwaar voelen. Sommige dingen zuigen energie en sommige dingen geven energie.

7. Wishful thinking
Alles begint met intenties, het verlangen om iets te doen om te bereiken. Deze dromen zijn er om waar te maken. Alle intenties creëren toeval, creativiteit en actie. Als je iets héél graag wilt, spreek deze wens dan uit of schrijf hem op, het universum al je uiteindelijk geven wat je wilt. Denk vooral niet: “doe niet zo gek, dit gaat nooit lukken” of “fantaseer niet zo”. Wat is er mis het groots dromen? Wie droomt ziet kansen en mogelijkheden. Vertrouw op het universum dat dingen gebeuren als jij er klaar voor bent en raak niet gefrustreerd als de dingen niet meteen gebeuren. Wat je ook zoekt, het is er namelijk al en het komt tot uiting wanneer jij daar klaar voor bent.

Lees ook: werkt een relatie tussen een zweefteef een nuchtere boer?