Hotspot: Luitenant Cornelis hartje Amsterdam

Wij mogen in onze handjes klappen – bij ons om de hoek opent Luitenant Cornelis de deuren. Dit nieuwe restaurant is gevestigd in de Voetboogstraat, hartje Amsterdam. Voorheen zat er in dit pand een studentencafé maar daar zie je niks van terug. In samenwerking met design studio Hank heeft Luitenant Cornelis het hele pand opgeknapt. Een knap staaltje werk want wij vinden het bizar mooi, het interieur én de kaart zijn namelijk geïnspireerd op de Hollandse geschiedenis.

schilderij

Hotspot: Jansz Amsterdam

Geef je ogen de kost: in het interieur komen veel elementen uit de zeventiende eeuw terug. Uiteraard met een moderne twist, want de schilderijen bewegen. Jep. Het melkmeisje, geïnspireerd op het schilderij van Johannes Vermeer, schenkt de melk ook echt uit. Via een imposante roestkleurige stalen trap bereik je de eerste verdieping, en daar hangt het pronkstuk van het restaurant: een indrukwekkend schilderij ‘De Magere Compagnie’, waarvan het origineel in ons eigen Rijksmuseum hangt.

bank

En niet alleen daarom denken wij dat dit restaurant een blijvertje is! We mochten verschillende lekkernijen van de kaart proeven en we zeggen je: dat wil jij ook! De pot schaft oer-Hollandse gerechten in een modern jasje die je met elkaar moet delen, zo ging dat in de zeventiende eeuw immers ook. Vooraf aten we strandkrabben bisque en zalm met garnalen op toast. De tweede ronde kwamen er oude kaaskroketten met palmkool, rode biet en crème cru op tafel en een portie kalf crèmepaté. Het toetje – tompouce, kaneel crème chibouste met appelstroop – mag je zeker niet overslaan! Alle ingrediënten zijn eerlijk, duurzaam en de meeste ook van eigen bodem. De happen spoel je weg met Nederlandse wijn – uit Maastricht bijvoorbeeld – of Amsterdams bier. Ook de cocktails zijn goed. Aan tafel of aan de marmeren bar… do we need to say more?

hoofdgerecht

Nieuwe hotspot: Archive Store Amsterdam

Restaurant Lt. Cornelis, Voetboogstraat 15, Amsterdam