Hoe ga je alleen op reis als je overal bang voor bent?

Er zijn tijden geweest dat ik letterlijk voor alles bang was. Horrorfilms, spinnen, vuurwerk, louche figuren en ballonnen. Ja echt. Ballonnen vind ik nog steeds eng omdat ze onverwachts kunnen knallen en dan schrik je. En ik verstijf als ik ergens een spin zie, muizen vind ik dan weer minder eng. Maar waar het om gaat is dit: hoe ga je alleen op reis als je overal bang voor bent? Want ik ben niet de enige die bij het minste of geringste lichtelijk in paniek raakt.

Ik heb namelijk best veel vriendinnen die met lood in de schoenen vertrokken naar hun eerste solo-reis. Op naar het avontuur! En dat avontuur ging gepaard met onrust en angst voor het onbekende. Toch zeggen ze allemaal dat alleen reizen meer dan de moeite waard is, en dat je je zeker niet moet laten tegenhouden door angsten. Zelfs de grootste angsthazen komen moediger terug en hebben de reis overleefd.

Beoefen pranayama
Nee, je hoeft geen yogi te zijn om de voordelen van pranayama mee te pikken. Pranayama is de beheersing van je ademhaling. Het loslaten van de adem en het reguleren van de ademhaling. Er zijn verschillende manieren waarop je ademhaling je gedachten kan kalmeren. Dus krijg jij hartkloppingen omdat je ’s avonds alleen naar huis loopt? Ben je bang dat je een storm niet overleeft? Ga dan over op een simpele ademhalingstechniek: adem vier tellen rustig in door de neus, houd je adem vier seconden in en adem vier seconden lang uit. Herhaal dit proces en je merkt dat je hartslag rustiger wordt.

Doe het rustig aan
Zelf moet ik altijd wennen aan nieuwe dingen, een nieuwe omgeving, andere mensen en onbekende situaties. Als je dan gaat reizen, reis je anders dan de meeste mensen. Het is oké om niet iedere avond op stap te gaan en ook wel eens in je hotelkamer Netflix te kijken. Ook op reis is het belangrijk om naar jezelf te luisteren. Soms heb je behoefte aan me-time, neem deze dan ook. Als je een gewoontediertje bent, mag je dit op reis ook gerust zijn. Sta op wanneer jij op wilt staan, en blijf trouw aan je eigen routines.

Je hoeft niet álles te plannen
Sommige dingen moet je op z’n beloop laten. Als je net als ik perfectionistisch bent, wil je het liefste van te voren weten waar je aan toe bent. Dat gaat niet als je reist. Er komen onverwachtse dingen op je pad en die verrijken je reis alleen maar. Voel je niet schuldig als je niet alle hotspots kunt bezoeken maar geniet van de dingen die je wel kunt zien. Geloof me: het is onmogelijk en stressvol om je aan een strenge planning te houden.

Creëer overal een thuisgevoel
Waar je ook bent, zorg ervoor dat je je thuis voelt. Reizigers slapen regelmatig in een ander bedje en het is belangrijk dat je je overal op je gemak voelt. Neem zelf een kussensloop mee, je favoriete edelstenen, een foto, essentiële olie en je lievelings thee. Je kunt zelfs een kleine geurkaars meenemen om het overal gezellig te maken.

aromaworks
Aroma Works geurkaarsen, €50,40 via Verse Good Store

Kies de juiste accommodatie
Op sommige plekken voel ik mezelf gewoon niet thuis. Donkere kamers met smotsige lakens, slaapzalen en open kamers waar beestjes naar binnen kunnen komen zijn niet aan mij besteed. Iedere optie heeft z’n voor- en tegens maar kies in ieder geval voor een optie die bij je past. Er zijn genoeg schone en nette budget plekken waar je prima kunt slapen. Je kunt van te voren al uitzoeken in welke hostels je wel en in welke je maar beter niet kunt slapen. Of Air BNB een bijzonder plekje waar je ook locals ontmoet. Voor de laatste nachten boek ik het liefste een poepie sjiek hotel om helemaal op te laden voordat je weer naar huis gaat.

Everything will be ok
Zelfs als er dingen fout gaan, komt het ook wel weer goed. Als je verdwaalt moet je de weg terug vinden en als je geboekte hostel niet bestaat moet je op zoek naar een ander plekje. Het leven overkomt je en op reis gebeurt dat letterlijk. Heus niet alles is leuk maar in the end komt alles goed.

Reislustige types opgelet: deze tas heeft Wi-Fi.