Hoe besluit je: of je kinderen wilt

Vraag jij je wel eens af wanneer je eierstokken beginnen te rammelen? Heb je nooit de intense behoefte gevoeld om moeder te worden? Dan kan het zijn dat je kinderloos blijft. Deze beslissing neem je niet van de een op de andere dag. Het is een ingewikkeld onderwerp, zeker als je partner wél kinderen wil.

Voor vrouwen die geen kinderwens koesteren kan dit onderwerp echt een ding worden. Zeker als de tijd begint te dringen en je bang bent dat je in de nabije toekomst spijt gaat krijgen. Spijt dat je ze niet hebt genomen of júíst spijt dat je ze wel hebt genomen. Je kunt kinderen niet terugsturen of omruilen. Als je ze hebt, heb je ze voor altijd. Daarom is het belangrijk om jezelf een paar belangrijke vragen te stellen. Vragen die de onrust misschien een beetje wegnemen en waar je best een tijd over na mag denken. Overhaast vooral niks!

1. Vraag jezelf af of je wilt bevallen
Bevallen is niet niks. Iedere dag bevallen er wereldwijd duizenden vrouwen dus je weet heus wel dat iedereen het kan. Toch vind jij het een gek idee om een klein wezentje in je buik te dragen en dit mensje na negen maanden op de wereld te zetten. Je bent bang dat je lichaam het niet aankan of bang dat er iets niet goed zal gaan. Weet wel: er zijn ook andere manieren om een kindje groot te brengen. Adoptie, pleegkinderen of draagmoeders zijn liefdevolle alternatieve manieren om een kinderwens te vervullen. Niet iedere vrouw wil een bevalling ervaren en dat is oké.

2. Vraag jezelf af waarom je kinderen wilt
Wil je ze omdat je bang bent om later alleen te blijven? Of wil je geen baby maar wil je een familie, een knusse thuishaven. Iedereen heeft zo z’n eigen redenen om kinderen te nemen of juist niet. Sommige mensen vinden het egoïstisch om kinderen te nemen omdat de wereld gespannen is, andere mensen vinden het juist belangrijk om kinderen te nemen. Wat als we allemaal bang zijn om een gezin te stichten? Dan is er ook geen nieuwe generatie om de wereld een beetje beter te maken.

3. Vraag jezelf af wat voor een moeder je wilt zijn
Word je huiverig van het woord “play date” en denk jij bij het woord ‘moeder’ aan kortgeknipte kapsels en een eenzaam bestaan omdat je al je vrienden kwijtraakt? Dan heb je niet in de gaten dat je zelf je leven bepaald. Jij hebt de touwtjes in handen en na de geboorte van een baby is er heus geen griezelige kapper die stiekem ’s nachts de schaar in je haar zet. Er zijn genoeg moeders mét carriere en mét lang haar. Zoek een rolmodel waar jij jezelf mee wilt vergelijken en neem haar als voorbeeld.

4. Vraag jezelf af wie er naast je staat
Een partner die je bijstaat, heeft een grote invloed op jouw kinderwens. Sommige vrouwen zijn gemaakt voor het moederschap maar als je niet per se een kinderwens hebt, is het nog belangrijk dat je partner je op alle fronten steunt. Is hij een echte vader of meer een oppas voor het kind. Staat hij midden in de nacht op om jullie kindje te troosten? Of laat hij deze taken liever aan jou over. Als je samen kinderen wilt, is het héél frustrerend als je er na de bevalling alleen voor staat. Taken moeten verdeeld worden en je kunt het niet alleen.

Lees ook: zeg dit nóóit tegen vrouwen zonder kinderwens.