Zeg dit nóóit tegen vrouwen zonder kinderwens

Sommige vrouwen weten het gewoon: ze willen geen kinderen. Rond je twintigste kan het nog zo zijn dat je eierstokken later gaan rammelen en je verandert van gedachten. Soms gebeurt dit niet. Nu niet, nooit niet. En voordat je het weet wordt je in een hokje geplaatst als gefrustreerde kinderhatende feminist. Geen kinderen? Je weet niet wat je mist! Het hoort bij het leven.

Kinderen horen schijnbaar bij volwassen worden. Je werkt het rijtje af en begint met studeren, dan krijg je een goede baan, gaat trouwen, je koopt een huis, daarna is het tijd voor jullie kroost en uiteindelijk ga je met pensioen. Lekker voorspelbaar en deze typische verwachtingen passen niet helemaal in deze tijd. Vrouwen blijven langer single, hechten meer waarde aan hun vrijheid, hebben ander soort carrières en kiezen er steeds vaker voor om kinderloos te blijven. Iedereen moet lekker doen wat-ie wil, kinderen of geen kinderen. En mocht een vrouw voor dit laatste kiezen, dan zit ze echt niet op dit soort opmerkingen te wachten:

“Je verandert nog wel van gedachten”
Eh… ja? Ik verander van gedachte als ik moet kiezen tussen een paar leopard pumps of roze pumps, tussen de Maladiven en Lapland. Niet over het krijgen van een klein mensje waarvoor je de rest van je leven verantwoordelijk bent.

“Wie gaat er voor je zorgen als je oud bent?”
Dezelfde verpleegsters in het verzorgingshuis waar jouw kinderen je later ook in stoppen.

“Wil je niks nalaten?”
Ja. Maar dat kan toch ook op een andere manier?

De geboorte van een baby is een wonder!
Is dat zo? Iedere dag worden er miljoenen babies geboren en dit al eeuwen lang. Een wonder komt per definitie iets minder vaak voor.

“Je begrijpt pas wat échte liefde is als je je baby in je armen houdt”
Van je familie, vrienden en partner heb je dus nooit écht gehouden.

“Kinderen veranderen je leven”
Eens. Maar wie zegt dat dit per se een goed punt is? Je leeft niet meer voor jezelf maar voor je kinderen. Je kunt niet meer gaan en staan waar je wilt en hebt opeens stukken minder geld te besteden.

“Wacht maar tot je biologische klok begint te tikken”
Die tikt nog steeds niet….

“Later heb je spijt”
Dan heb je liever spijt van kinderen die nooit zijn gekomen, dan spijt van kinderen die er al zijn.

“Kinderen houden onvoorwaardelijk van je”
Ja. Als ze klein zijn… als de pubertijd begint kun je die liefde wel vergeten. Kinderen kunnen je ook het leven zuur maken, ze zijn er in alle soorten en maten, met of zonder problemen en daar kun je niet voor kiezen.

“Waarom wil je ze eigenlijk niet?”
Tijd. Geld. Energie. Vrijheid. Angst. Je lichaam gaat eraan. Meer weten?