Gelukkig zijn in je relatie en vreemdgaan? Het bestaat

Vreemdgaan gebeurt niet alleen in slechte relaties. Het komt ook in de beste relaties voor! De vraag is: waarom zou je ontrouw zijn aan je partner als alles koek en ei is? En wat is vreemdgaan? Stiekeme berichten sturen aan een aantrekkelijke man of all the way bij elkaar in bed belanden?

Wat voor de een vreemdgaan is, blijkt voor een ander geen probleem. Overspel is een begrip waar je als stel zelf invulling aan geeft. Je maakt afspraken over wat jullie wel en niet van elkaar accepteren. En soms worden afspraken niet nageleefd… waarom niet? Evolutionair gezien zijn mannen jagers die hun zaad willen verspreiden. Vrouwen moeten voor nageslacht zorgen en dit doen ze bij de meest geschikte partner. Mannen zouden gezien dit feit vaker vreemd gaan en dit klopt. Toch zijn vrouwen ook niet vies van seks buiten de deur maar dit durven ze pas toe te geven sinds de introductie van de pil. Uit betrouwbare onderzoeken blijkt dat 40 procent van de vrouwen en 60 procent van de mannen wel eens met een ander heeft gerommeld. Mannen die vreemdgaan hebben geen piek rond een bepaalde leeftijd, vrouwen wel, die zijn voor een groot deel de veertig gepasseerd. Dit komt omdat ze liefde heel lang romantiseren en trouw past in dat perfecte plaatje.

Mannen willen seks, vrouwen emotionele verbinding
Veel onderzoeken laten zien dat mannen puur en alleen seks buiten de deur zoeken en vrouwen willen meer. Ze hunkeren naar intimiteit en een vreemde man kan een vrouw aandacht geven die in een relatie ver te zoeken is. Je kent elkaar door en door en bent druk met alledaagse dingen. We gaan heus niet vreemd omdat mannen overal baby’s willen en vrouwen oneindig veel nakomelingen. Juist niet! Je moet er toch niet aan denken? Je hele leven zwanger. Vreemdgaan heeft niks met liefde of een ongelukkige relatie te maken en eigenlijk niet eens met seks. Mannen en vrouwen gaan vreemd omdat het kan. Niet omdat ze hunkeren naar liefde, dit blijkt uit een Noors onderzoek uit 1998.

Het kan én mensen kunnen geen weerstand bieden tegen seksuele aantrekkingskracht
Vreemdgaan, kriebels in je buik en spanning zorgen ervoor dat je lichaam allemaal stofjes aan gaat maken: endorfine, dopamine en fenylethylamine. Je raakt opgewonden en voelt je fantastisch. Zo wil jij je altijd wel voelen, de liefdeshormonen gieren door je lijf. Door de stofjes die vrijkomen krijg je nog meer zin in seks en daarom is het moeilijker om weerstand te bieden aan verleiding. Een knipoog, elkaar nét iets te lang aankijken of een korte aanraking… het zijn allemaal verleidelijke triggers om een scheve schaats te rijden.

Vreemdgaan doe je vooral voor jezelf
Toch kunnen we onze hormonen niet de schuld geven voor overspel. Vreemdgaan heeft namelijk niks te maken met de ander, het heeft te maken met jezelf. Veel mensen gaan vreemd om zichzelf weer terug te vinden, ze verliezen zich zelf in een rol binnen het gezin en gunnen zichzelf vrijheid, autonomie en intense seksualiteit. We wil bewonderd worden en daarom gaan we vreemd.

Toch zijn ook vreemdgangers monogaam
Eigenlijk zijn de meeste mensen monogaam. Ze hebben helemaal geen zin om met meerdere mannen of vrouwen een leven op te bouwen. Het houden van is maar voor één man of vrouw bestemd.