Ecstatic dance is ‘je van het’

Vorig jaar was ik met drie vriendinnen op vakantie in Bali. De eerste week verbleven we in Ubud, het paradijs voor yoga en health liefhebbers. Je kunt er helemaal tot rust komen en je raakt geïnspireerd door alle gezonde gerechten en de relaxte lifestyle. Het was ook in Bali dat ik voor het eerst kennis maakte met ecstatic dance, best bijzonder.

Ecstatic dance is eigenlijk niks anders dan vrij dansen. En vrij dansen, dat kende ik al wel. Bij de Yoga Barn in Bali was mijn eerste keer in groepsverband en dat is net even anders. Zeg maar gerust vreemd. Het doel van ecstatic dance is jezelf laten opgaan in de muziek en loskomen van al je gedachten. Het is dé manier om emoties los te laten en jezelf en anderen op te laden met positieve energie.

Laat je leiden door de muziek
Ten eerste is het verboden om te praten. Praten zorgt voor ruis tijdens het dansen en dat wil je niet, je wilt vol overgave dansen en daar kun je geen afleiding bij gebruiken. Het is ook verboden om foto’s te maken of om te filmen tijdens de les. In het begin van de les is het de bedoeling dat je de mensen om je heen een knuffel geeft. Eerlijk is eerlijk: dat is erg onwennig en ook mijn vriendinnen liepen een beetje verloren rond. Daarna gaat de muziek aan en begint het vrije dansen. Anderhalf uur lang laat je je meezwepen op house en dance muziek. Het is warm, iedereen zweet en gaat helemaal los. Jong, oud, dik en dun iedereen danst en kronkelt door elkaar.

vrij dansen

Ecstatic dance in Nederland
Oorspronkelijk komt ecstatic dance niet uit Nederland maar het is al een tijd geleden overgewaaid. Nu kun je zelfs in verschillende steden vrij dansen. Informeer van te voren hoe het er tijdens een les aan toe gaat, en bepaal zelf of dit bij je past. Wij slaan het knuffelgedeelte liever over en blijven gezellig thuis dansen. Meer weten? Er komt ook een documentaire over Ecstatic dance.