Duurzaam reizen zei je? In deze hotels wil je slapen

Duurzaam reizen is een begrip. Het is een zoekterm in Google en een bewustere manier om de wereld te ontdekken. Tegelijkertijd is het nooit mogelijk om honderd procent duurzaam te reizen. Vliegen zorgt voor een hoge Co2 uitstoot en met de auto ben je ook geen wereldverbeteraar. Eigenlijk kunnen we stellen dat duurzaam reizen niet bestaat. Door de reis zelf en jouw invloed op de lokale cultuur laat je altijd een footprint achter. Al is het wél mogelijk om deze footprint zo klein mogelijk te maken. Wanneer je logeert in deze hotels zit het in ieder geval goed met je slaapplek!

Een duurzame reis begint bij de keuze voor je bestemming. Waar je heengaat, bepaald de wijze van vervoer en bestemmingen dichtbij huis zijn natuurlijk altijd duurzamer. Europa heeft de mooiste plekken waar je je in een andere wereld waant.

Residenzhotel Hirben

 

hotel

Zin om de natuur in te gaan? Dan is de herfst de mooiste tijd om de Dolomieten te bezoeken met prachtige kleuren in het unieke landschap. Je eigen appartement in het hart van de Dolomieten. Bij het kleinschalige eco-hotel Hirben deel je je vakantie namelijk helemaal in zoals jij het wilt. Je hebt er je eigen appartement, geschikt voor 2 tot 6 personen en ook je viervoeter is welkom! Het hotel is volledig duurzaam gebouwd met lokaal hout en wordt in de winter verwarmd met houtsnippers. Na een lange dag buiten kun je genieten van de wellness faciliteiten, eten in het restaurant waar gekookt wordt met enkel lokale producten of tot rust komen in je privé
appartement.

The Pig – Engeland

 

the pig

The Pig heeft niet één maar een heel stel prachtige, duurzame hotels in Zuidoost Engeland.  Daar waar de groene weidevelden eindeloos zijn, je je vergaapt aan spectaculaire kliffen en wandelt op eindeloze stranden, kun je slapen bij The Pig. Of het nu in Somerset of Cornwall is, bij The Pig hotel waan je je in een andere wereld. Bovendien is het motto van The Pig om waar mogelijk alles te hergebruiken en te recyclen. Ook gebruiken ze enkel ingrediënten die binnen een straal van 40 kilometer van het hotel geproduceerd worden. Ze hebben zelfs een eigen moestuin, houden bijen en hebben een vleesrokerij. Op deze manier minimaliseren ze hun footprint maximaal.

Hotel Jakarta – Amsterdam

 

Jakarta

Een nachtje weg in eigen land mag niet ontbreken. Hotel Jakarta wordt ook wel omschreven als een duurzame oase. Dit energieneutraal viersterrenhotel is gevestigd aan de Javakade in de bruisende stad Amsterdam. De zonnepanelen zorgen voor het warme douchewater en de subtropische binnentuin wordt besproeid met opgevangen regenwater. Daarnaast is er een slim warmteregelingssysteem dat op een zo verantwoord mogelijke manier het gebouw warm houdt. De plafonds en muren zijn gemaakt van duurzame materialen. Niet alleen het gebouw is geheel groen, ook het personeel draagt haar steentje bij: zij dragen namelijk duurzame bedrijfskleding van het merk By Rockland.

 

São Lourenco Do Barrocal – Alentejo Portugal

 

sao lourenco do barrocal

Alweer een paar jaar geleden sliepen wij in het machtig mooie São Lourenco Do Barrocal. Dit hotel ligt in Alentejo, vlakbij de kust en het middeleeuwse dorp Monsaraz. Het hotel, een 200 jaar oude boerderij, is een oase van rust op een gigantisch Portugees landgoed. Er is een restaurant waarbij je lokale, verse producten eet, een bar bij het zwembad en een spa met fitnessruimte. In de spa gebruiken ze de biologische producten van Susanne Kaufmann. De serene kamers zijn stuk voor stuk minimalistisch doch fraai ingericht. En niet te vergeten: het hotel heeft een eigen wijngaard waar ze de meest smakelijke wijnen produceren. Deze verkopen ze uiteraard ook in het hotel. Just saying.