Drie dagen weekend staat hoog op ons verlanglijstje

Hallelujah! Het moet gezegd worden: een lang weekend – lees: drie dagen – is de nieuwe norm in plaats van een uitzondering. We zijn gewend om vijf dagen in de week noeste arbeid te leveren en spenderen flink wat uren op de werkvloer. Volgens meerdere onderzoeken zou een tandje terug beter zijn voor de mens. Iets wat wij graag geloven.

Denk aan je gezondheid
Lange dagen op kantoor zijn niet goed voor je hart. Dit hebben verschillende medische studie’s uitgewezen. Een publicatie in The Lancet laat de link tussen hartproblemen en overwerken bij 600.000 onderzochte Amerikaanse, Europese en Australische mannen en vrouwen zien. Degene die meer dan 55 uur per week werken, hebben 33% meer kans op beroertes dan mensen die de 40 uur niet aantikken. Vooral lange werkdagen zijn een trigger voor gezondheidsklachten, want je hebt ook nog eens 30% meer kans op diabetes type 2.

Slaap zacht
Mensen die nog geen 40 uur per week werken hebben minder moeite met in slaap vallen en slapen meer dan mensen die meer dan 55 uur per week werken. Hoe harder je werkt, hoe moeilijker het is om te relaxen. Ontspanning zorgt ervoor dat je sneller slaapt en dat hebben we hard nodig!

Je bent minder grijnzig
Overwerken zorgt voor slapenloosheid en dit brengt vermoeidheid met zich mee. Gebrek aan slaap kan er voor zorgen dat je een emotioneel wrak wordt. Als je weinig energie hebt, kun je je minder goed inleven in een ander en begrijp je dingen minder snel. Hierdoor ontstaat miscommunicatie. Niet ideaal aangezien je toch al een korter lontje hebt! Mensen gaan je uit de weg en dat lijkt ons niet de bedoeling.

Man, wat zijn we productief
Met minder uren meer uit je handen krijgen? Logisch. Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat je productiviteit verbetert als je vijf tot zes uur per dag werkt. In Zweden namen ze de proef op de som en de resultaten waren veelbelovend. Mensen hadden meer tijd voor sociale contacten en waren gelukkiger. Het gevolg? Ze konden optimaal presteren op de werkvloer. Een ding: Social Media werd ten strengste verboden. Want tja, als je van de zes uur ook nog eens twee uur je feed aan het checken bent, blijft er wel heel weinig tijd over.

Goed. Het moge duidelijk zijn: drie dagen weekend staat hoog op ons verlanglijstje en stiekem hopen we dat dit een wereldwijde norm wordt.

Lees ook: De wetenschap spreekt: zoveel uur mag je maximaal werken.