Dit is waarom millennials minder seks hebben dan hun ouders

Het lijkt alsof millennials tegenwoordig alleen nog maar in bed liggen te wippen. Door apps zoals Tinder en Happn is romantiek iets prehistorisch en draait het tegenwoordig alleen nog maar om “scoren”. Toch schijnt dat wij vergeleken met voorgaande generatie heus zo erg nog niet zijn…

Romantiek is dood. Of tenminste, op zijn minst uitstervende. Tegenwoordig is romantiek op vrijdagavond afspreken in een cafeetje, met een wild vreemde gozer die je net de dag daarvoor naar rechts hebt ge-swiped. Veel moeite hoeft er niet meer gedaan te worden om een borrel met elkaar te gaan drinken. En hoe wel er ook voldoende dames (en heren) zijn die dit zullen ontkennen, de voornaamste insteek is vaak het beschuitje in bed. Hierdoor lijkt het alsof onze generatie buitengewoon veel seks heeft. Teksten als ‘Ik heb Tinder uitgespeeld’ en de sexy profiel foto’s zijn voer om deze ideeën te bevestigen.

Toch blijkt het tegendeel waar. Doordat wij zo selectief zijn geworden in het vinden van de ‘juiste’ partner en zo gefocust zijn op het uiterlijk, vallen hierdoor veel mensen tussen wal en schip. Waar je vroeger nog indruk kon maken met je intelligentie of je humor, kom je nu niet verder dan een swipe naar links. Als je niet genoeg zelfvertrouwen hebt, of voldoet aan het schoonheidsideaal lijkt er voor jou geen plekje weggelegd. In ieder geval niet in de slaapkamer. Super suf natuurlijk. Maar eerlijk is eerlijk, we zijn ontzettend selectief geworden.

Doordat onder vrouwen steeds meer de focus verschuift van familie naar carrière, zie je ook daar een shift in sexualiteit. Hoewel vrouwen zich nu veel makkelijk overgeven aan een lekker potje zweten zonder rozenblaadjes en Enrique Iglesias, is het nu vooral iets functioneels geworden. En daar moet tijd voor worden gemaakt. Precies die tijd vinden we vaak moeilijk om te vinden in onze drukke agenda’s.

Ik hoor je denken, hoe bewijst dit dat wij minder de lakens delen dan onze ouders?  Volgens onderzoekers hebben Amerikaanse millennials minder bedpartners dan mensen die begin jaren ’80 en tijdens de baby boom zijn geboren. Dit schijnt dus met name te maken te hebben met onzekerheid en het verschuiven van ambities. Carrière voor kinderen en trouwen is niet noodzakelijk. Al denk ik persoonlijk dat het verschil ‘m voornamelijk in het Flower Power tijdperk zit…

Lees ook: Ben jij de eeuwige vrijgezel? Misschien sta je niet ‘aan’