Dit is waarom jij maar 30 kledingstukken nodig hebt

‘Less is more’, een uitspraak die we regelmatig horen, maar gaat dit ook op voor je garderobe? Het lijkt weinig, 30 items waarmee je het hele seizoen piekfijn voor de dag moet komen. Niets is minder waar, het is meer dan genoeg!
less is more
Wat is een capsule garderobe?
De capsule garderobe is een mini garderobe van slechts 30 kledingstukken die jij adoreert. Items die jij graag draagt, die goed te combineren zijn en die jouw stijl perfect weergeven. Omdat de keuze beperkt is, kost het minder tijd en energie om een outfit te kiezen. Ook jouw portemonnee is tevree als je gedurende het seizoen minder nieuwe impulsieve aankopen doet. Overweeg jij een grote schoonmaak in de kledingkast? Knoop deze tips dan goed in je oren.

Het begin
De eerste stap is logisch, mest je kast uit! Haal alles tevoorschijn en verspreid de kledingstukken op bed. Je mag niks laten hangen, dat is valsspelen! Als je alles overzichtelijk voor je neus hebt liggen ga je selecteren. Je maakt stapels met items die mogen blijven, items die niemand meer wil hebben en kleding die wellicht bij iemand anders een tweede kans verdient. Alleen de pareltjes gaan terug in jouw kast.

Maak onderscheid
Eigenlijk heb je twee garderobes, één voor je alledaagse outfits en één voor je slaapkleding, sportkleding, zwemkleding, huispakken en ondergoed. De laatste categorieën vallen buiten de capsule items, net als sieraden en accessoires.

30 stuks, moet dat echt?
Nee, het aantal kledingstukken in jouw garderobe is voor iedereen verschillend. Meestal zijn het er bij een capsule garderobe niet minder dan 20 maar ook niet meer dan 40. In de winter draag je meer laagjes en in de zomer wil je ook wel eens een jurk aan. Het is handig om voor jezelf een maximaal aantal stuks vast te stellen in iedere categorie: 5 paar schoenen, 7 tops, 3 truien, 5 broeken, 3 vesten, 2 jassen, 2 rokken, 2 jurken en 1 broekpak bijvoorbeeld.

less stuff

Seizoensgebonden
De capsule gaat een seizoen mee, aan het einde van het seizoen neem je jouw favorieten items mee naar het volgende seizoen (vesten, broeken en tops) de rest doe je weg of bewaar je voor later. Bedenk wel dat alle items die je bewaart, meetellen in de volgende capsule. Dus als jij 25 items meeneemt, is er ruimte voor slechts 5 nieuwe kledingstukken.

Best eenvoudig toch? Ontdoe je van alle troep en maak een verzameling van essentiële kledingstukken die jouw stijl definiëren. Omdat je zorgvuldig moet kiezen, zul je merken dat je eerder kiest voor kwaliteit en duurzaamheid. Wie durft?

Minder shoppen betekent minder passen, gelukkig weten wij wat er gezegd wordt als vrouwen denken dat er niemand meeluistert! Je leest het in ‘Paskamerpraat’.