December is een drukke maand voor hoogsensitieve personen

December is de laatste maand van het jaar en daarom de meest ingewikkelde. Het is een maand waarin afsluiten, saamhorigheid, onrust, knusheid, creativiteit en nieuwe voornemens samenkomen. In deze drukke maand krijg je te maken met veel sociale verplichtingen waardoor je extra veel behoefte hebt aan me-time.

In december wordt de druk hoog opgevoerd door Sinterklaas, kerst, ontelbaar veel werkborrels en een knaller om het jaar mee af te sluiten: oud&nieuw. Dit vertier is allemaal leuk en aardig maar als je hevig reageert op stress en prikkels zit je met de gebakken pepernoten. Het is knap lastig om alles op rolletjes te laten verlopen in drukke tijden als deze waarbij je vaak omringd worden door grote groepen mensen.

Hoogsensitief en nu?
Veel mensen begrijpen niet dat jij je vaker terug trekt, regelmatig een borrel afslaat en alle cadeaus al maanden geleden hebt ingekocht. Voor jou is dit een must. Dingen die mensen negen van de tien keer niet opvallen zorgen in jouw hoofd voor chaos.
Werk gerelateerde zaken afronden, surprise gedichten schrijven, kerstrecepten bedenken en vooral heel veel boodschappen doen in een drukte van jewelste? Jij slaat dit soort dingen het liefst over. Maar hé, je wilt het niet verpesten voor de rest van je familie en vrienden dus doe je gezellig mee. Al kun je wel extra handvaten gebruiken om deze maand door te komen zonder jezelf kwijt te raken.

Tips voor een relaxte aanloop naar de feestdagen
Deze tips helpen om de stress rondom de decembermaand te verminderen:
-Maak concrete afspraken over waar en wanneer Sinterklaas en kerst viert.
-Creëer een helder overzicht met daarin alle afspraken.
-Houd de dingen die je nog moet doen bij op een to-do-list en streep voltooide taken weg.
-Vergeet vooral niet om ook een to-don’t list voor jezelf te maken, je hoeft niet overal aan mee te doen! Rust is belangrijk tijdens een drukke periode als deze.
-Bouw rustmomenten in; plan minder afspraken, ga vaker vroeg naar bed met een boek en gun jezelf de tijd op ’s ochtends op te starten.
-Vermijd grote evenementen zoals een gigantisch oud&nieuw feest met allemaal onbekenden, laat je niet verleiden om tóch een kaartje te kopen.
-Inkopen doe je als het even kan vóór december zodat je in de drukke decembermaand niet hutje mutje tussen de schappen door schuifelt.
-Houd het aantal cadeaus binnen de perken. Less is more… spullen zijn ook prikkels.

Als het zover is
-Zorg rondom de festiviteiten voor voldoende tijd voor jezelf. Ga niet meteen uit je werk naar een diner, maar maak tijd om thuis op je gemak te tutten.
-Plan de dag na een festiviteit als het kan helemaal niks!
-Uiteraard is al het eten heerlijk, maar probeer niet teveel suiker te nuttigen. Hierdoor raak je al snel overprikkeld.
-Dit geldt ook voor alcohol: drink met mate.
-Accepteer dat je deze maand onrustiger bent en houd in gedachte dat de rust vanzelf weer terugkeert.