Creëer eens een ‘to don’t do list’

Vandaag zag ik een filmpje voorbij komen waarbij ik dacht: ‘ja!’ Dit is het, zo voelt het. Verschillende dames kijken kritisch naar onze generatie en zeggen precies wat ik zo vaak denk. We zijn continu bezig met het verbeteren van ons leven. Eigenlijk willen we altijd meer. In een wereld waar de technologie verschrikkelijk snel ontwikkeld en waar de kansen ons tegenmoet komen, zou het stom zijn om ze niet te grijpen. Toch?

De tijd waarin we leven zou fantastisch kunnen zijn maar gaat tegelijkertijd ook gepaard met enorme prestatiedruk. Het streven om een succesvolle carrièrevrouw te zijn maar tegelijkertijd ook een perfecte moeder én sociaal dier herkent vast iedereen. We willen onszelf bewijzen. De béste vriendin zijn maar ook de ideale ‘vrouw van’. Een eigen ondernemen runnen, goed geld verdienen en de kroost keurig opvoeden. We willen teveel.

‘To don’t do list’
Een rake opmerking van een babyboomer is: “Als ik in deze tijd een jonge vrouw zou zijn, dan zou ik geen ‘to do list’ maken maar een ‘to don’t do list’.” Ze zouden zichzelf meer tijd gunnen om te besteden aan dingen die er écht toe doen. Ontbijten. Nachtzoenen. Koken. Wandelen in de natuur. Knuffelen met je baby voordat ze hier te groot voor worden. Alles zonder haast omdat er nog zoveel andere dingen op je wachten.

Feminisme
En dit heeft niks te maken met het wel of niet feministisch zijn. Sterker nog: deze vrouwen hebben hun beha’s verbrand maar ze waren zelf niet opgebrand. Een burn-out kwam stukken minder vaak voor. Er werd niet geroepen dat je lui bent als je niet fulltime werkt (lees hier dat dit dit tegenwoordig wél over vrouwen gedacht wordt). Dit gaat over iedere vrouw in deze tijd die de ruimte moet krijgen om er te ‘zijn’. In het hier en nu, zonder ellenlange to-do lijstjes of prestatiedruk. Je mag er ook zijn als je even geen baas bent. Of als je niet perfect voor de dag komt. Jezelf verliezen in het moment zonder zorgen is knap lastig. Probeer het maar eens… één worden met de wereld zonder allerlei gedachten die je afleiden. De controle loslaten en hier vrede mee hebben. Laten we het in ieder geval proberen, meer voelen minder doen. Slow living.

Slow living
Betekent niet meer of minder dan rustiger, bewuster, zinvoller en duurzamer leven. Hierdoor creëer je vanzelf meer verbondenheid met jezelf, je omgeving en de wereld waarin we leven. De belangrijkste voorwaarde voor slow living is tijd. Tijd om te besteden aan dingen die voor jou belangrijk zijn maar niet per se bijdragen aan het perfecte plaatje. Deze tijd wordt nooit meer of minder, je hebt maar 24 uur per dag, dus met time management heeft het niks te maken. Hoe goed jij de dingen ook regelt, soms moet het net iets minder. Niet alle kansen moeten gegrepen worden. Niet alles wat binnen handbereik ligt, moet je aangrijpen. Een ‘to-don’t list ‘ is in dit geval beter dan een ‘to-do list.’ Jezelf beperken is jezelf bevrijden: minder bezitten, minder moeten, minder doen.