December dilemma: is houten speelgoed beter dan plastic?

Jaja, het is december en dan denken zelfs wij na over speelgoed. De verlanglijstjes van kinderen zijn lang en er staan vaak heel veel plastic prullen op. Zo zie ik het dan. Als het aan mij ligt koop ik het liefst houten speelgoed. Of in ieder geval speelgoed van natuurlijke materialen omdat dat verantwoorder is dan plastic prullaria. Maar is houten speelgoed écht beter dan plastic?

Zo simpel is het niet. Houten speelgoed is vaak gelijmd of geschilderd en kinderen stoppen het spul toch vaak in hun mond. Daarom is er het DIN 53160 keurmerk waardoor je weet of de verf niet in de kleine mondjes terechtkomt. Hetzelfde geldt voor lijm: hartstikke slecht als je het opeet.

Dit maakt het dilemma er niet makkelijker op. Want kinderen vinden plastic vaak toch erg aantrekkelijk. Houten speelgoed vinden ze vaak een stuk suffer omdat de kleurtjes minder mooi zijn, er weinig interactie aan toegevoegd is en een houten pop is toch algauw een houten klaas. Vroeger vond ik plastic barbies ook stukken gezelliger dan een houten puzzel. Best oneerlijk dat ik dan nu geneigd ben om júíst die houten verantwoorde cadeaus te geven. Maar met de kennis die we nu hebben: zacht plastic kan chemische weekmakers bevatten die uitwalmen en de huid binnendringen, is het ook niet zo heel gek. Toch?

Het oog wil ook wat
Houten speelgoed staat mooier in het interieur maar kinderen vinden die felle plastic spullen juist te gek. Houten speelgoed is superduurzaam en plastic is kwetsbaarder. Hout is bijna onverwoestbaar. Plastic gaat niet altijd een tweede ronde mee. Met het oog op duurzaamheid is het toch wel fijn als je je speelgoed nog tweedehands kunt aanbieden nadat jouw kinderen erop uitgekeken zijn. Hout blijft gewoon mooi! Zelfs een houten trommel is niet kapot te slaan.
djeco
Trommel van Djeco via Lommes

Naast alle duurzame voordelen is houten speelgoed ook nog eens goed voor de motoriek omdat er veel verschillende vormen en maten zijn. Ook is het speelgoed net iets zwaarder dan de plastic exemplaren. Eigenlijk is houten speelgoed dus écht beter dan de plastic speelgoed. Hout is een natuurproduct met kleur, gewicht en vormen van zichzelf. Bij plastic is dit niet het geval, het is nep. In tegenstelling tot plastic neemt hout de temperatuur van je handen aan en daardoor voelt het lekker warm.

houten speelgoed

Natuurlijk is het geen ramp om kinderen een keer plastic te geven. Maar er zijn ook heel veel andere dingen te bedenken waar ze uren zoet mee zijn. Kinderen zijn al blij met stenen uit de tuin. Als je dan tóch plastic speelgoed koopt, ga dan voor tweedehands. Echt. Heus. Je bent geen geitenwollensokken ouder als je duurzame keuzes maakt, je denkt gewoon na over wat het beste is voor jouw kind. Enerzijds zijn dat die stralende ogen als ze iets krijgen maar anderzijds ook de gezondheid, ontwikkeling en toekomst op deze wereld.