De nieuwe Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf was overduidelijk niet meer van deze tijd. Teminste dat vonden wij, en het voedingscentrum nu ook. Daarom kwamen ze afgelopen week met een nieuwe Schijf van Vijf. Het is namelijk lastig om gezond te eten in een tijd waarin er veel over voedsel geschreven wordt. Bewerkt vlees is kankerverwekkend, gluten zijn veelbesproken en melk trouwens ook. Wat zal er verandert zijn?

Is melk nog steeds goed voor elk? Of ziet het centrum ook in dat het best gek is dat mensen als enige volwassen op deze aarde nog melk drinken! En iedere dag brood is niet per se nodig om je gezondheid op peil te houden.

Wat dan wel
Er zijn nog steeds vijf schijven en we zien meteen één groot verschil. Er wordt geadviseerd om meer groente en fruit te eten. Ein-de-lijk! Want wij wisten allang dat een magere 200 gram per dag écht te weinig was. Met vis moeten we juist minderen, dit wil zeggen: er komt nog maar een keer per week vette vis op tafel. Hetzelfde geldt voor vlees. Daar zullen fervente vleeseters niet blij mee zijn! Maar geloof ons, je ruikt lekkerder en hebt een betere darmflora als je geen vlees eet. Bovendien vraagt de immense vleesindustrie iets te veel van onze aarde, zagen wij in de indrukwekkende documentaire ‘Cowspiracy’. Brood, graanproducten en aardappelen nemen ongeveer een even groot deel van de schijf in beslag.

Wat gebeurt er als je een jaar lang alleen maar aardappels eet?

Kies voor onbewerkte producten en kleinere porties
Hier hebben ze zeker een punt. Aan bewerkte producten zijn vaak suiker, zout en onverzadigde vetten toegevoegd. Ook is het verstandig om te minderen met eten. De verleiding om te eten is groot, en ook de porties worden steeds groter. De Nederlandse consument wil graag waar voor z’n geld en gaat gretig in op acties zoals: twee voor de prijs van een of 25% meer in de verpakking.

En wat drinken we dan?
Water, water en nog eens water. Dat zou volgens ons het beste zijn! Want de meeste mensen krijgen te weinig vocht binnen heb ik laatst ondervonden toen ik zelf door de mand viel bij een voedingsdeskundige. Omdat thee is toegestaan dronk ik liever tien volle koppen per dag. Ook vocht zou je zeggen maar niet is minder waar. Thee onttrekt zelfs vocht aan het lichaam, dus sindsdien heb ik standaard een kan water op mijn bureau staan. En koffie, dat mogen we ook drinken maar niet teveel. Dat geldt overigens voor alles: niet téveel!