7 redenen waarom melk slecht voor je is

Ik overweeg om melk uit m’n dagelijkse eetpatroon te schrappen. Niet dat ik liters melk naar binnen klok, maar een latte lust ik graag! En kaas… yes please! Toch denk ik de laatste weken steeds bewuster na bij iedere slok melk die ik binnen krijg. Ik realiseer me steeds vaker waar onze zuivelproducten vandaan komen, en dat er prima alternatieven zijn. Want echt, melk is slecht voor je.

DIY: 3x kokosmelk beautyproducten

1. Je kunt het niet goed verteren
Waarschijnlijk ben je nooit bestempeld als lactose-intolerant, maar dat wil niet zeggen dat melk goed voor je is. Sterker nog: de meeste mensen missen het lactase-enzym dat nodig is om lactose (melksuiker) te verteren. Daarnaast zit melk bomvol caseïne, een melkeiwit wat het lichaam bijna niet kan verteren!

2. Het voorkomt botbreuken niet
Sterker nog, het maakt botten juist brozer. Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag drinken, hebben juist meer kans op botbreuken dan vrouwen die geen of weinig melk drinken.

3. We zijn toch geen koeien?
Melk van koeien heeft als doel om de kalveren zo snel mogelijk te laten groeien. Volgens mij willen vrouwen dat nou net niet?

4. Koeien krijgen téveel hormonen binnen
Eigenlijk produceert een koe helemaal niet zoveel melk. Alleen tijdens de zwangerschap en tijdens het zogen komt de melkproductie op gang, daar kan de melkindustrie geen droog brood mee verdienen. Dus koeien krijgen vruchtbaarheidshormonen om maar liefst 305 dagen per jaar melk te kunnen geven. Het gevolg is dat een koe én de melk bomvol oestrogeen zitten. Voor mensen erg ongezond!

5. Melk zorgt voor een groeispurt bij zuigelingen.
Maar daarna heb je het niet meer nodig. Toch gaan wij mensen gulzig door met het drinken van melk, sterker nog we zijn de enige levende wezens, die op volwassen leeftijd nog moedermelk drinken, daarbij nog van een ander soort.

6. Het kan acne veroorzaken
Meerdere studies hebben uitgewezen dat het drinken van koemelk de kans op acne en andere huidproblemen vergroot bij mannen en vrouwen.

7. In melk kan antibiotica zitten
De meeste koeien (met name in het buitenland) worden – helaas – volgespoten met antibiotica. Gelukkig zijn ze in Nederland erg streng en voorzichtig met antibiotica in de veehouderij, want mensen krijgen deze ook binnen als ze producten van de koe consumeren. Dit heeft verschillende nadelen. Ten eerste wordt je lichaam resistent tegen de antibiotica, dit wil zeggen, als er echt wat is werkt deze niet meer. Het tweede punt is ook noemenswaardig, want antibiotica maakt geen onderscheid tussen ‘slechte’ en ‘goede’ bacteriën. Alles wordt opgeruimd, dit is funest voor je darmen! Want die goede bacterien hebben een belangrijke functie om jou gezond te houden.

Dit gebeurt er met je lichaam als je twee bananen per dag eet