Column Amy: Appels met peren vergelijken

“Dus snap je, als je van Pages gebruik maakt, dan kan je dat weer in Word converteren.” Uh wat? Het is zaterdagochtend en ik zit in de Apple Store. Ik heb drie weken geleden een MacBook gekocht. Aangezien dit mijn eerste Apple product is, had ik er nog wat moeite mee om het besturingssysteem goed te begrijpen. Ik besloot daarom dat het een goed idee was om mij voor een “Apple klasje” in te schrijven. En nu zit ik hier, op zaterdagochtend 10.00 uur, al een halfuur te luisteren naar een man die met een hoop enthousiasme als een dolle door de onderwerpen heen ratelt. En, om eerlijk te zijn, heb ik niets opgenomen van alles wat hij gezegd heeft.

Het lijkt alsof ik onder water zit en geluid mij niet bereikt. Wel heb ik al 15 minuten geïntrigeerd naar zijn snor gestaard. Hij heeft zo’n kleine, niet goed onderhouden, snorretje. Een beetje rossig en smal. “Snap je dat?” Vraagt de man opnieuw. Licht geschrokken knipper ik een paar keer met mijn ogen. Naast mij zit een echtpaar van rond de zestig en tegenover mij een puber van rond de dertien. De hele tafel staart naar mij. “Ja, ja”, zeg ik vluchtig, “pages, word, I got it!” De man staart mij nog even enkele seconden aan en vervolgt vervolgens weer vrolijk zijn verhaal. Pfoe, dat scheelde maar weinig. Mijn gedachtes dwalen weer af. Heb ik volgende week nog wel genoeg tijd om die deadline voor dat processtuk te halen? Jawel, dat moet te doen zijn. Terwijl ik stap voor stap mijn to-do list in mijn hoofd langsloop valt er een pluk haar voor mijn gezicht. Terwijl ik mijn haren uit mijn gezicht veeg voel ik de oneffenheden en bultjes langs mijn handen glijden, getsie wat is dit? Mijn huid voelt alles behalve gezond!

Bovengenoemd moment speelde zich ongeveer een jaar geleden af. Ik kan mij dit moment nog zo scherp herinneren. Ik weet nog dat ik op dat moment met van alles bezig was, behalve met het luisteren naar de “Apple man”. Ik had net een drukke werkweek achter de rug waarin ik sowieso te weinig slaap had gepakt. Tijd om echt uit te rusten nam ik niet. Zo had ik immers op zaterdagochtend 10.00 uur al iets gepland. Bovendien leefde ik totaal niet in het nu, waardoor ik mij niet kon focussen op het moment. In mijn gedachten was ik al bezig met de drukke week die zou volgen.

In mijn vorige column schreef ik dat het van belang is om goed voor jezelf te zorgen. Iets wat ik vooral in het afgelopen jaar bewuster ben gaan doen en nog steeds doe. Het blijft immers een leerproces. Iets wat voor mijzelf daarin altijd een graadmeter is geweest – en nog steeds is -, is de conditie van mijn huid, het grootste orgaan van het menselijk lichaam.

Het is lastig om aan te geven wat exact de oorzaak is van een slechtere conditie van de huid. Dit is immers vaak een combinatie van factoren. Ik kan voor mezelf echter wel met zekerheid zes factoren noemen die op mijn huid van grote invloed zijn: stress, (te weinig) slaap, (onvoldoende) beweging, luchtvervuiling, bepaalde (onnatuurlijke) huidverzorgingsproducten en (ongezonde) voeding.

Ik heb een zeer gevoelige huid waardoor alles wordt opgemerkt. Als ik bijvoorbeeld een nacht minder goed geslapen heb, zie je dat de volgende dag meteen! Simpelweg door de wallen die zich dan al snel onder mijn ogen vormen. Ook krijgt mijn huid een doffere teint en zijn de lijntjes in mijn gezicht zichtbaarder.

Het fijne is dat je aan de meeste van bovengenoemde factoren zelf iets kan doen. Zo heb ik sporten in mijn leven geïntegreerd en dit geeft mij energie in plaats van, zoals een jaar geleden, stress (het gevoel van “moeten sporten”). Ook ben ik veel bewuster bezig met wat ik allemaal op mijn huid smeer.

Het is misschien een cliché, maar wat betreft voeding komt een gezonde huid écht van binnenuit. Zo zijn geraffineerde koolhydraten echt killing voor mijn huid. De oorzaak van een gezonde huid wat betreft het voedingsaspect ligt daarentegen naar mijn mening niet enkel bij één bepaald voedingsmiddel (voor degenen die nu hadden verwacht dat ik één superfood als wondermiddel zou aanwijzen waardoor jij de volgende dag een super gave en zijdezachte huid zou hebben: sorry voor de teleurstelling!). Ik geloof namelijk vooral in de kracht van de combinatie van verschillende voedingsstoffen. Naast de combinatie, is variatie daarbij minstens zo belangrijk. Bovendien verschilt het ook nog eens per persoon aan welke voeding zijn of haar lichaam (extra) behoefte heeft. Mijn adviezen zijn wat dat betreft dan ook maatwerk.

Als jij ook last hebt van schommelingen in de conditie van jouw huid, dan kan ik je alvast de volgende tips meegeven. Vergelijk ten eerste de huidige huidsituatie met een periode waarin de kwaliteit van jouw huid beter was. Wat zijn de verschillen tussen die periodes? Heb je nu meer last van stress, heb je te weinig slaap gehad, of heb je de laatste tijd bijvoorbeeld “anders” gegeten (andere producten, op andere tijdstippen, misschien van andere merken etc.)? Indien voeding waarschijnlijk (mede) de oorzaak is: probeer dan bij jezelf na te gaan wat exact de verschillen tussen die verschillende periodes waren. Als je dit vaker doet, zal je zien dat je hierin een patroon ontdekt. Heb je echter heel vaak last van schommelingen, dan adviseer ik je om een “eetdagboek” bij te houden. Mocht je meer over dit onderwerp willen weten, dan staat het je vrij om daarover contact met mij op te nemen (amyenfait@gmail.com).

Ik denk weer terug aan de ochtend in de Apple Store. De reden waarom ik mezelf vanaf dat moment ben gaan verdiepen in de conditie van de huid geschiedde namelijk door iets wat de Apple man op het einde zei:

“Oké, dan zijn we aan het eind gekomen. Heeft iemand nog vragen? Niemand? Dan wil ik jullie allemaal erg bedanken voor jullie tijd. Oh, en vergeet dus nooit om alle updates tijdig uit te voeren. Het is van belang om goed voor jouw Macbook te zorgen en deze daarmee dus goed te onderhouden. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een virus.” En alhoewel de man deze zinnen met een kalme en met enigszins monotone stem bracht, kwamen de woorden één voor één bij mij binnen. “Goed verzorgen”, “het onderhouden”, “geen risico op een virus”. Bam, wat had die man gelijk! Ik liet het op me inwerken en liep vervolgens met een glimlach de Apple Store uit. Wat een leerzame en interessante ochtend was dit.