Amy’s eerste column: beter voor jezelf zorgen

Ik kijk in de spiegel. Ik zie een vrouw van eind twintig die stralend en vol zelfvertrouwen teruglacht. Wat een energie straal ik deze ochtend uit! Ik denk terug aan een jaar geleden. Het beeld dat ik toen in de spiegel zag was een contrast met wie er nu voor mij staat. Niet een contrast in de zin van dat ik ongelukkig was. Maar een contrast in de zin van dat ik het allemaal wel prima vond. Een beetje emotieloos zelfs. Mijn dagen door de weeks zagen er eigenlijk altijd hetzelfde uit. Ik stond op, douchte mij, kleedde mij aan en probeerde snel nog een ontbijtje naar binnen te werken voordat ik mij naar mijn werk haastte.

Op het werk deed ik wat er van mij werd verwacht: ik werkte hard, zorgde dat ik altijd up to date was met het bijhouden van de jurisprudentie en ik haalde altijd netjes mijn target (de fameuze declarabele uren). Verder had ik fijne collega’s waar ik gedurende de dag een praatje mee maakte. Echter, aan het einde van de dag was ik altijd moe. Moe is misschien een understatement, ik was “op”. De gezonde maaltijden in de avonden schoten er dan ook weleens bij in (lees: geregeld). De avonden door de weeks en de dagen in de weekenden stonden vaak in het teken van mijn “social life” en werden al weken van te voren ingevuld. Natuurlijk, ik deed het allemaal zelf, maar ik had het idee dat ik niet anders kon. Ik kon die ene leuke vriendin die ik al weken niet meer had gezien toch niet gaan afzeggen? Of mijn familie in het oosten alweer vertellen dat ik liever een weekendje in Haarlem spendeerde? Daarnaast wilde ik tijd over hebben om te sporten. Na een werkdag was het immers heerlijk om mijn hoofd leeg te maken door te gaan hardlopen. Ik vroeg mij altijd af hoe mensen met kinderen dit nu precies deden. Een onmogelijke opgave stelde ik mij zo voor.

Ik kijk nog eens in de spiegel. Ik vraag mezelf hardop af wat de belangrijkste veranderingen ten opzichte van een jaar geleden zijn. De glimlach en mijn zoveel meer ontspannende houding staan sowieso in de top 5. Maar misschien zijn dat meer resultaten van de echte onderliggende verandering. Zo heb ik namelijk een jaar geleden er heel bewust voor gekozen om beter voor mezelf te gaan “zorgen”. Wat ik hiermee bedoel is dat ik stap voor stap bepaalde keuzes heb gemaakt en deze heb ingebouwd in mijn leven. Ik ben hier eigenlijk nog steeds meer bezig. De eerste stap die ik bijvoorbeeld zette, was dat ik bewust voor mensen ging kiezen. Ik heb bepaalde mensen dan ook moeten “ontvrienden”. Andere voorbeelden zijn dat ik bewuster en ontspannender ben gaan sporten en geleerd heb om echt naar mezelf te luisteren. Een carrièreswitch is van dat laatste het gevolg geweest. Een aantal maanden geleden heb ik mijn baan als advocaat opgezegd om mij te kunnen richten om mijn ware passies: coaching en voeding. En mensen, wat haal ik hier een energie uit.

Ik werp een laatste blik in de spiegel. Mijn allereerste column voor Enfait.. Wat wil ik precies meegeven? Wat hoop ik dat mensen uit mijn columns kunnen halen? En dan besef ik mij dat ik datgene wil meegeven waar ik zelf al die jaren behoefte aan heb gehad. Namelijk iemand die aangeeft dat het oké is dat je goed voor jezelf wil zorgen. Dat het oké is dat je bepaalde bewuste keuzes maakt waar anderen misschien niet altijd achterstaan of nooit zullen begrijpen. Ik wil mijn ervaringen die mij het afgelopen jaar zoveel sterker hebben gemaakt daarbij graag met jullie delen.

Een belangrijk onderdeel van voor jezelf zorgen is daarbij allereerst om ervoor te zorgen dat jouw lichaam krachtig genoeg is. Dat jij jouw lichaam bijvoorbeeld de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. In mijn eerste artikelen zal ik dan ook onder andere over de kracht van voeding schrijven.

Ik loop van de spiegel weg en stap om exact 10.00 uur de deur uit om een wandeling te maken. Heerlijk dat freelance leven.

Coaching, voeding en schrijven zijn de passies van Amy. Na 4,5 jaar in de advocatuur te hebben gewerkt besloot zij haar carrière in te ruilen om deze passies te gaan volgen.

Tegenwoordig helpt Amy mensen die twijfels hebben over hun huidige loopbaan. Soms kunnen enkele kleine aanpassingen ervoor zorgen dat mensen weer met plezier naar het werk gaan. Een andere keer is een uitkomst radicaler en is een carrièreswitch de oplossing, of dient de oplossing gezocht te worden in andere aspecten uit iemands leven. Amy helpt mensen door middel van (een combinatie van) loopbaan- en wandelcoaching. Haar kwaliteit ligt in het achterhalen van “de vraag achter de vraag”. Zij gebruikt haar hoogsensitiviteit daarbij als kracht. Daarnaast geeft Amy voedingsadviezen.

Voor Enfait schrijft zij over een van haar passies: ‘voeding’. Je kunt Amy volgen op haar Instagramaccount: @health.soul.hotspots