Voor deze food festivals wil jij het vliegtuig pakken

Als er iets is wat culturen met elkaar verbindt, dan is het wel…eten! Of je nu denkt aan Italië, Duitsland of Portugal, elk land heeft wel iets authentieks op het menu staan. Niet voor niets dat veel landen grote festivals organiseren ter ere van dit lekkers. Eet de oren van je hoofd tijdens de volgende vijf buitenlandse, worth travelling food festivals met een verhaal om trek van te krijgen. P.s. doe je riem alvast maar een gaatje losser! 

Spargelfest – Duitsland

Ik trap ‘m af met het aspergefestival bij onze Oosterburen. De koningin van de groenten, het witte goud, de aftrapper van de lente. Crème de la crème van de asperges blijkt uit het Duitse Baden-Württemberg te komen. Aan de start van het aspergeseizoen organiseren ze dan ook graag een flinke fuif rondom dit appetijtelijks. Een hele happening waar je bij wil zijn als jij je vingers bij asperges aflikt.

Wanneer? Medio april 

Lisbon Sardine Festival – Portugal

De 13e-eeuwse heilige António, beschermheer van Lissabon, wordt jaarlijks met veel bombarie vereerd. De Portugese hoofdstad is drie dagen lang het stralende middelpunt van vrolijke, uitbundige straatfeesten met een katholiek tintje. De historische, charmante delen van de stad worden gevuld met lange tafels, heerlijke geuren en veel muziek. Oh en sardientjes! Een visje dat met armoede werd geassocieerd, en waar António de gelofte van armoe voor had afgelegd.

Wanneer: 12 tot 14 juni 

Alba Truffle Festival – Italië

’s Werelds meest prijzige paddenstoelen ter wereld…dan heb ik het natuurlijk over de hartige truffel, niet de chocoladevariant. Een begeerde delicatesse waar menigeen flink wat munten voor wil neerleggen. Maar wist je dat ze in het Italiaanse UNESCO-gebied Piemonte zelfs een hele maand wijden aan de speciale witte variant van deze lekkernij? Voordat je dit zeldzame zwammetje mag oppeuzelen, worden ze door een ware commissie van keurmeesters gekeurd. Tel daarbij op dat de regio je zat van ander moois en lekkers te bieden heeft, en je hebt je (mini-)break voor jezelf goedgepraat. Ik zeg boeken maar!

Wanneer? Medio oktober t/m medio november

Skreifestivalen – Noorwegen

Wat anders dan een bijzondere vis staat tijdens dit Noorse food festival centraal. De ijskoude wateren van de Lofoten-eilanden vormen de thuisbasis van skrei, ook wel de wilde Arctische kabeljauw genoemd. (Michelin)sterrenkoks van over de hele wereld zijn fan van dit spierbundeltje. Jaarlijks zijn ze tussen januari en maart in groten getale bij de Lofoten te spotten. Voel jij je als een vis in het water in een maritieme omgeving, kan een visje er bij jou altijd wel in of wil je misschien zelfs ver op zee een visstation bezoeken? Dan zou ik dit food festival zeker eens een bezoek aandoen!

Wanneer? Drie dagen, altijd in maart

Sarmentelles de Beaujeu – Frankrijk

Wijnliefhebbers, deze is voor jullie! Vive la France in z’n puurste vorm met Sarmentelles de Beaujeu. Een kleinschalig food festival waar vijf dagen lang flink veel wijn met nibbles wordt geconsumeerd onder het genot van muziek en een dansje. Het wordt georganiseerd ter viering van de start van het wijnseizoen (einde periode wijnbereiding) van de Beaujolais Nouveau, een fruitige, levendige jonge wijn. Verwacht een groots straatfeest, een optocht van kruiwagens met brandende wijnranken, het doorboren van de eerste wijntonnen en wijnkelders die de boeren eenmalig voor je openstellen.

Wanneer? Derde donderdag van november