Bijzondere momenten met onze local buddy in IJsland

We zitten in IJsland, hebben net de mooiste waterval ooit gezien en drinken een latte om warm te worden. Dat is nodig want vanmiddag staat er een bijzondere activiteit op het programma, iets waarvan Inga onze local buddy zeker weet dat we het nog nóóit gedaan hebben. Ik heb geen idee wat dat gaat zijn…

Totdat we in een grote zwarte truck van Mountaineers met mega banden stappen, we gaan naar de gletsjers om sneeuwscooter te rijden! In Zuid-IJsland vind je de grootste gletjer ter wereld: de Vatnajökull. Dan is er nog de Langjökull die op de tweede plaats staat en waar wij heen rijden. Het zijn enorme ijzige oppervlaktes waar je een lange tocht kunt maken zonder dat je iemand tegen komt. Een rit op de sneeuwscooter dus… durf ik dat wel? Want terwijl we ingepakt worden – in een waterdicht pak – vertelt onze instructeur dat het net zoiets is als jet ski rijden maar dan gevaarlijker: want op de sneeuwscooter kun je kantelen. WAT? Als je niet genoeg naar links of naar rechts leunt terwijl je stuurt, kan de sneeuwscooter omslaan. Ik zie mezelf al gaan… maar besluit tóch om op zo’n apparaat te stappen. Dat is veel leuker dan achterop en bij iemand anders op de sneeuwscooter plaatsnemen vind ik net zo eng. We krijgen een korte uitleg en als ik weet hoe ik gas moet geven en moet remmen, vertrekken we… tergend langzaam. Dat krijg je als je bang bent… De rest van de groep wil sneller maar je moet bij elkaar blijven en ik ga no-way vol gas! Stel je eens voor dat ik omkiep. Ik doe hard mijn best om naar links en naar rechts te leunen en bedenk me dat dat er best vreemd uit ziet. Na twintig minuten zit de snelheid er iets beter in en bereiken we de ‘top of the world‘, een uitgestorven witte plek waar he-le-maal niemand is. Op deze plek heeft Inga een verassing: ze popt een fles champagne open en daar staan we dan. Stil. Stil omdat alles zó mooi is, omdat we een aardbei met chocolade in onze mond hebben en omdat we op deze speciale plek onze verloving vieren.
verloving
snowmobile
buddy

Na deze ijskoude tocht moeten we weer warm zien te worden en als het even kan het liefst in een secret lagoon. Lekker badderen midden in de natuur en terwijl het buiten vriest is het water bloody hot! Na een dip in het water gaan we naar onze volgende slaapplek: hotel Rangá, een super sfeervolle houten viersterren hut waar het goed toeven is en waar je met een beetje geluk het Noorderlicht kan spotten. En geluk kregen we… na het voorrecht, al wachtend op m’n tweede kreeft in IJsland werden we door de manager van het restaurant op de hoogte gebracht. Het hele restaurant stond in één ruk buiten en ja hoor, daar was ‘ie: het Noorderlicht, ofwel de Aurora Borealis, een fraai plaatje. Na een uurtje fotograferen – makkelijk krijg je ‘m niet op de plaat, alleen als je een statief hebt lukt het – en een paar ooh en aah momenten later keerden we terug naar het knusse restaurant om verder te eten. Alleen maar lof voor het restaurant dat tijdens het Noorderlicht even tien kreeften koest heeft gehouden in de keuken.
lobster en noorderlicht
hotel ijsland
De volgende dag staan we vroeg op om weer lang te ontbijten. Dat krijg je als ze overal warme wafels hebben… Na het ontbijt heeft Inga ons nog twee watervallen beloofd, waarvan er een in de clip van Justin Bieber te bewonderen is. Ik heb het dan over de Seljalandsfoss waterval waar je achterlangs kunt lopen, alleen dat geldt niet voor ons omdat het gevroren heeft. O o o.. wat is de natuur in IJsland mooi.

DSC_1465

hotdog

Na al deze activiteiten is het tijd voor vertier in Reykjavik. Want we kunnen niet naar huis zonder daar rond gestruind te hebben en een hotdog van Bæjarins Beztu Pylsur naar binnen te werken. Het is een beroemde hotdog omdat ook Bill Clinton en Kim Kardashian er van hebben gesnoept, maar of het echt m’n allerlekkerste hotdog ever is? Dat niet. Ik snoep liever van een kaasplank bij Ostabúðin en als de kaas en wijn op is, moeten wij naar bed. Morgen begint de dag  om drie uur ’s nachts omdat we helaas weer terug vliegen.

reykjavik

Deze unieke trip naar IJsland is mogelijk gemaakt door Icelandair die passagiers de mogelijkheid biedt om een Celebration Stopover Buddy aan te vragen. Dankzij de lokale connecties van onze buddy Inga hebben wij in een korte tijd super veel gezien en gedaan! Inga heeft er écht iets speciaals van gemaakt! 

” target=”_blank”>Lees ook: over onze eerste dag van het IJsland avontuur.